Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Στήριξη της οικοδομικής δραστηριότητας της χώρας

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Ν.Δ. Ν.Σερρών
Αν. Τομεάρχης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων

Αθήνα , 19 Μαΐου 2011 

Ερώτηση

Προς τους  Υπουργούς :

1)   Οικονομικών κ. Παπακωσταντίνου

2)   Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων  κ. Ρέππα

 
Θέμα : « Στήριξη της οικοδομικής δραστηριότητας της χώρας ».

 

Σε δεινή θέση βρίσκονται πλέον εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο της οικοδομής , καθώς η δραστηριότητα σ’ αυτόν τον κλάδο έχει υποστεί επικίνδυνη καθίζηση συμπαρασύροντας δεκάδες συναφή επαγγέλματα .

Πανελλαδικά το ποσοστό ανεργίας σύμφωνα με την Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας έχει ξεπεράσει το 50% , ενώ κατά τόπους ανέρχεται ακόμη και στο 90% .

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή του Ιανουαρίου 2011 το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας συρρικνώθηκε , μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες , κατά 62,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα με τη μείωση σε όρους επιφάνειας και όγκου να διαμορφώνεται στο 74,8% και 73,1% αντίστοιχα .

Αυτή η καθίζηση του κλάδου της οικοδομής είναι το αποτέλεσμα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης , που στηρίχτηκε σε μια πρωτοφανή φοροεπιδρομή στη μεσαία και  την μικρομεσαία ιδιοκτησία .

Πολιτική , η οποία συνεχίζεται και φέτος , με την αναμενόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών και την υπερβολική φορολόγηση όλου του πλέγματος της ακίνητης περιουσίας . Πολιτική που βυθίζει στην ύφεση τον οικοδομικό κλάδο , ο οποίος τα τελευταία χρόνια παρήγαγε θέσεις απασχόλησης  (17% της συνολικής απασχόλησης ) , εισοδήματα ( 15% του ΑΕΠ ) , τζίρους , φορολογικά έσοδα .

Η αναδουλειά πλήττει όλο το φάσμα του οικοδομικού κλάδου και των δημοσίων έργων , με το οποίο σχετίζονται και δεκάδες επαγγέλματα (μηχανικοί  , τοπογράφοι , οικοδόμοι , υδραυλικοί , ηλεκτρολόγοι , ελαιοχρωματιστές , αλουμινοκατασκευαστές , σιδηροκατασκευαστές , κ.α. ) καθώς και τις επιχειρήσεις εμπορίας οικοδομικών υλικών , ειδών υγιεινής , κουζίνας , επίπλων , κουφωμάτων κ.λ.π. , που προβαίνουν σε απολύσεις ή βάζουν λουκέτο .

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί :

1)  Αν και με ποιες ενέργειες σκοπεύουν να τονώσουν την οικοδομική δραστηριότητα ;

2)  Αν προτίθεται η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει επαρκώς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ;

3)  Πότε έχει σκοπό η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα «Οπτική Ίνα για το Σπίτι » ( FTTH ) , ή δημόσια έργα αειφόρου ανάπτυξης , ή αντιπλημμυρικά έργα για να τονώσει την οικοδομική δραστηριότητα ;

4)  Αν επιχορηγήσει το επιτόκιο στεγαστικών δανείων ( για μια δεκαετία ) ;

5)  Αν προχωρήσει σε άρση του « πόθεν έσχες » όχι μόνο για την πρώτη κατοικία ;

6) Αν και με ποιες ενέργειες σκοπεύει να παρέχει έστω και τα στοιχειώδη στις οικογένειες των ανασφάλιστων και άνεργων οικοδόμων ;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει