Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Στήριξη των τευτλοπαραγωγών και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ( ΕΒΖ )

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Ν. Σερρών Ν.Δ.
Αν. Τομεάρχης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων
 

Αθήνα , 02 Φεβρουαρίου 2011

 
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους  Υπουργούς :

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

–          Οικονομικών

 

Θέμα « Στήριξη των τευτλοπαραγωγών και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ( ΕΒΖ ) ».

Στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύει η χώρα μας , υποχρέωση της κυβέρνησης θα έπρεπε να αποτελεί η στήριξη των ελάχιστων παραγωγικών μονάδων.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) που οδηγείται σε οικονομικό μαρασμό και πιθανό οριστικό κλείσιμο .

Ενώ οι διεθνείς τιμές έχουν κυριολεκτικά εκτιναχθεί στα ύψη – το υψηλότερο μάλιστα επίπεδο των τελευταίων 30 ετών – η κυβέρνηση μαζί με τη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ)  και το βασικό μέτοχο της βιομηχανίας (ΑΤΕbank ) , εμμένουν πεισματικά στη διατήρηση της ίδιας τιμολογιακής πολιτικής για τα τεύτλα , που εφάρμοσαν και πέρσι , με αποτέλεσμα η ελληνική παραγωγή ζάχαρης να μειωθεί δραστικά  κάτω από 90.000 τόνους . Και αυτό , τη στιγμή που η χώρα μας έχει ποσόστωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για 158.000 τόνους .

Με την «περίεργη» αυτή επιμονή τους σε παγωμένες τιμές και κατάργηση των «μπόνους» οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τους τευτλοπαραγωγούς σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας , παρά τους «εκβιασμούς»  που επιχειρούν ότι , όσοι δεν καλλιεργήσουν φέτος τεύτλα , δεν θα ενταχθούν του χρόνου σε προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής για την είσπραξη του ποιοτικού πριμ .

Επειδή οι τευτλοπαραγωγοί , μια ιδιαίτερα παραγωγική ομάδα της υπαίθρου κινδυνεύει με αφανισμό , καθώς το μέλλον και η βιωσιμότητα των παραγωγών συνδέεται άμεσα με το μέλλον και την πορεία της Ε.Β.Ζ.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί :

 1) Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας ;

2) Τι προβλέπεται να γίνει με τα εργοστάσια της Ε.Β.Ζ. που βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές όπως το εργοστάσιο των Σερρών ;

3) Προβλέπεται να διαφοροποιηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ε.Β.Ζ. και εάν ναι ποια μορφή προβλέπεται να έχει και ποιες οι συνέπειες ως προς τους εργαζομένους ;

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει