Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Στην τελική ευθεία η δρομολόγηση της ίδρυσης Ε.Π.Α (Εταιρίας Παροχής Αερίου)

ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ. Ν. ΣΕΡΡΩΝ
 

Αθήνα, 27  Μαρτίου 2012

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Θέμα: «Στην τελική ευθεία η δρομολόγηση της ίδρυσης Ε.Π.Α (Εταιρίας Παροχής Αερίου)»

 

Σε συνέχεια των παρεμβάσεων του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη για την υλοποίηση του έργου ίδρυσης Ε.Π.Α ( Εταιρία Παροχής Αερίου) στην Κ. Μακεδονία με έδρα τις Σέρρες και μετά από συζητήσεις στη Βουλή με τους αρμόδιους Υπουργούς, η δρομολόγηση του έργου βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία.

Ως γνωστόν ο Βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης ως εισηγητής του Νομοσχεδίου για την Ενεργειακή Πολιτική, πριν από πέντε χρόνια με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μετά από συζητήσεις που είχε με τους τότε Υπουργούς Ανάπτυξης για την αναγκαιότητα ίδρυσης Ε.Π.Α στις Σέρρες, που θα είναι και έδρα της Κ. Μακεδονίας, πέτυχε να αποσπάσει τη δέσμευση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την πραγματοποίηση αυτού του σημαντικού έργου.

Τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη βήμα-βήμα για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου αναπτυξιακού έργου δημοσιεύθηκαν τότε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ήταν τα ακόλουθα:

1)      Απόφαση του Δ.Σ της ΔΕΠΑ μετά από πρόταση του  Υπουργείου Ανάπτυξης για την ίδρυση Ε.Π.Α.

2)      Αποστολή του φακέλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση ίδρυσης Ε.Π.Α, για την μονοπωλιακή διαχείριση του φυσικού αερίου για είκοσι χρόνια, από τον εταιρία που θα είναι ανάδοχος του έργου με τη σύμπραξη του κράτους μετά από διεθνή διαγωνισμό.

Μετά από την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2009, ο Βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, που παρακολουθούσε από κοντά την εξέλιξη του θέματος, επανήλθε με επίκαιρη ερώτηση η οποία συζητήθηκε στη Βουλή τον Μάρτιο του 2011, με τον Υφυπουργό Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠ.ΕΚΑ) κ. Μανιάτη, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση του έργου.

Ακολούθησε η ψήφιση του Ν.4001/2011 στη Βουλή ώστε να τεθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την προκήρυξη  του διεθνούς διαγωνισμού σύστασης των νέων Ε.Π.Α  απ’ όπου θα προκύψει ο ανάδοχος του έργου.

Κατόπιν όλων αυτών, η ΔΕΠΑ στις 09-01-2012 προκήρυξε τους διαγωνισμούς, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην ίδρυση των νέων Ε.Π.Α (Κ. Μακεδονίας, Αν. Μακεδονίας – Θράκης, Στερεάς Ελλάδας).

Σε όλες αυτές τις παρεμβάσεις, τόσο στη Βουλή όσο και στο Υπουργείο με τους αρμόδιους Υπουργούς, ο Βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης αιτιολόγησε την αναγκαιότητα ίδρυσης αυτού του μεγάλου επενδυτικού έργου στις Σέρρες, παραθέτοντας μια σειρά επιχειρημάτων, με πρώτα τους αρνητικούς δείκτες ευημερίας, τη μεγάλη ανεργία, το μικρό κατά κεφαλήν εισόδημα και τις ελάχιστες επενδύσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο Ν. Σερρών.

Επίσης, κατέστησε σαφές ότι η ίδρυση της Ε.Π.Α στην Κ. Μακεδονία και η τροφοδότηση νέων περιοχών και δικτύων πόλεων, θα αποτελέσει ένα σημαντικό επενδυτικό έργο, που θα καλύπτει ένα ευρύ κατασκευαστικό έργο, θα προωθεί την περιφερειακή ανάπτυξη και θα προάγει τη διείσδυση του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα τη θέση του Ν. Σερρών απ’ όπου θα διέρχονται όλοι οι αγωγοί φυσικού αερίου.

Αποτελεί δε ένα βήμα ανάπτυξης στην περιφέρεια με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης (Διεύθυνση, Τμήμα Τεχνικών Δραστηριοτήτων, Τμήμα Εμπορικών Δραστηριοτήτων, Τμήμα Διοίκησης, Τμήμα Προμηθειών) στις υπηρεσίες της Ε.Π.Α, στον Βιομηχανικό και Κατασκευαστικό Τομέα.

Με την νέα παρέμβαση του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη, σήμερα στη Βουλή, προς τον Υπουργό Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Παπακωνσταντίνου, μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού που έγινε στις 09-01-2012, ζητά να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου και να κατατεθεί το οργανόγραμμα της νέας Ε.Π.Α.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει