Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Στη Βουλή το Νομοσχέδιο για το χαρακτηρισμό του νομού μας ως παραμεθορίου στο σύνολό του

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

« Στη Βουλή το Νομοσχέδιο για το χαρακτηρισμό του νομού μας ως παραμεθορίου στο σύνολό του.»

 

Οι συντονισμένες εδώ και μήνες προσπάθειες του βουλευτή Θεόφιλου Λεονταρίδη για τον χαρακτηρισμό του νομού μας ως παραμεθορίου στο σύνολό του απέδωσαν καρπούς δικαιώνοντας απόλυτα τον βουλευτή ο οποίος εδώ και αρκετό καιρό είχε διαβεβαιώσει τον Σερραϊκό λαό για την κυβερνητική βούληση να δοθεί σύντομα λύση.

            Κατατίθεται τις επόμενες ημέρες (εντός Μαϊου) στη Βουλή το νομοσχέδιο στο οποίο εμπεριέχεται το άρθρο για τον χαρακτηρισμό του νομού συνολικά ως παραμεθορίου.

            Την ενημέρωση έκανε επισήμως ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ.Ανδρονόπουλος, προς τον κ.Θεόφιλο Λεονταρίδη ο οποίος όλο αυτό το διάστημα παρακολουθούσε την εξέλιξη  του όλου θέματος με συνεχή παρουσία στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς και με συνεχείς «οχλήσεις» για την επίσπευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και την ολοκλήρωση της ρύθμισης.

            Υπενθυμίζεται ότι εδώ και αρκετούς μήνες ο βουλευτής κ.Θεόφιλος Λεονταρίδης σε συναντήσεις που είχε με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και με αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς και αφού παρέδωσε στατιστικά στοιχεία που καταγράφουν τη δεινή οικονομική θέση του νομού και την φθίνουσα πορεία του , είχε πάρει την διαβεβαίωση ότι σύντομα θα δινόταν θετική λύση ,όπως και γίνεται.

            Ταυτόχρονα σε συζήτηση που έγινε στη βουλή και σε σχετική τροπολογία ο βουλευτής κ.Θεόφιλος Λεονταρίδης ανέφερε στην ομιλία του μεταξύ των άλλων τα εξής:

«Το ζήτημα του  χαρακτηρισμού του Ν.Σερρών ως παραμεθορίου περιοχής στο σύνολό του έχει αντιμετωπισθεί ως σήμερα αποσπασματικά με τη θέσπιση επιμέρους διατάξεων ,οι οποίες έχουν χαρακτηρίσει περιοχές του νομού ως παραμεθόριες , με συνέπεια την ποικιλία και την ετερογένεια των παρεχόμενων κινήτρων από περιοχή σε περιοχή.

 Η συνοριακή θέση του Ν.Σερρών χαρακτηρίζει το σύνολο των περιοχών του.

Τα χαρακτηριστικά τα οποία αναλύονται σε στοιχεία ,όπως η ύπαρξη μεθοριακής γραμμής άνω των 80 χλμ. και οι εν γένει ιδιομορφίες του νομού , υπαγορεύουν τη ανάγκη προσέλκυσης υπαλλήλων στις υπηρεσίες του συνόλου του νομού μέσω της παροχής σημαντικών κινήτρων που θεσμοθετούνται.

            Επιπλέον για να καταστήσω σαφή τα προβλήματα του Ν.Σερρών που αποτελούν κριτήρια για να ενταχθεί ο νομός στις παραμεθόριες περιοχές ,σας αναφέρω με στοιχεία τα ακόλουθα:

1.       Με βάση το κριτήριο κατά κεφαλήν ΑΕΠ ο Ν.Σερρών εξακολουθεί να κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των νομών της χώρας (47ος)

2.       Το ποσοστό της ανεργίας στο Ν.Σερρών διαμορφώνεται σε επίπεδα του 14% όταν στη χώρα είναι κάτω του 10%.

3.       Ο τομέας της φυτικής παραγωγής όπως και της ζωϊκής παραγωγής βρίσκεται σε συνεχή φθίνουσα πορεία.

4.       Ο τομέας της βιομηχανίας και βιοτεχνίας όπως και του εμπορίου βρίσκονται κάτω από το 50% της συνολικής δραστηριότητας του μέσου όρου των αντίστοιχων Ελληνικών επιχειρήσεων.

Ιστορικά τα πάσης φύσεως φορολογικά και οικονομικά κίνητρα ήταν χαμηλής ενίσχυσης με εξαίρεση τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο και δεν συνέβαλαν στην ανάπτυξη των επενδύσεων.»

    Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος στη σχετική του ομιλία στη Βουλή ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής :

« Θέλω να τονίσω ότι στη Γενική Γραμματεία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης λειτουργεί αυτή τη στιγμή η επιτροπή – γιατί δεν μπορούμε να λειτουργούμε αποσπασματικά , έγινε αυτό γιατί το συζητήσατε και το αποδεχθήκατε όλοι και το αποδέχθηκε και το Υπουργείο και στην Επιτροπή – και πρέπει να γίνει επανακαθορισμός με βάση αντικειμενικά κριτήρια των περιοχών. Δεν μπορεί να μείνουν περιοχές έξω που το δικαιούνται στην περίπτωση αυτή , όπως π.χ. Σέρρες και άλλες ,το ανέφερα απλώς ενδεικτικά και γι΄ αυτό το λόγο μέχρι το τέλος του μηνός θέλω να ελπίζω ότι θα έχει τελειώσει η επιτροπή τη δουλειά της και να νομοθετήσουμε γενικά.»

Mε την απόφαση αυτή της κυβέρνησης δια του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παυλόπουλου σχετικά με την ένταξη του Ν. Σερρών ως παραμεθόριου στο σύνολό του και με τον παραπέρα χαρακτηρισμό του ως προβληματικού τύπου Α προβλέπονται σημαντικά κίνητρα όπως :

Στους κατοίκους οι οποίοι είναι υποψήφιοι για πλήρωση θέσεων με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ παρέχονται πλεονεκτήματα με βάση την εντοπιότητα  ( προσαύξηση βαθμολογίας).

Μετατάξεις για την κάλυψη κενών θέσεων σε δημόσιες υπηρεσίες και ΟΤΑ.

Μεταθέσεις υπαλλήλων λόγω συνυπηρέτησης .

Οικονομικά κίνητρα προβλεπόμενα από την σχετική Νομοθεσία, (επιδόματα, αγορά στέγης, επιδοτούμενα δάνεια κ.λ.π.).

Μετεγγραφές σε πανεπιστημιακές σχολές και Τ.Ε.Ι.

            Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης εκφράζει την ικανοποίησή του γιατί με την εξέλιξη αυτή ικανοποιείται ένα δίκαιο αίτημα του λαού των Σερρών καθώς ο νομός μας αποκτά νέες αναπτυξιακές προοπτικές.

            Επίσης ευχαρίστησε τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο για την υλοποίηση της δέσμευσης του και την έμπρακτη στήριξή του , γιατί τα παραπάνω μέτρα θα συμβάλουν στην άρση των αδικιών, στην ίση μεταχείριση των πολιτών και στην συγκράτηση του ανθρωπίνου δυναμικού στις παραμεθόριες και ακριτικές περιοχές.

            Έτσι αυτό το σημαντικό πρόβλημα του νομού μας που για πολλά χρόνια εκκρεμούσε επιλύεται πλέον οριστικά.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει