Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΦΕΡΕ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΕΠΛΗΞΕ ΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ.

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
τ. Αν. Υπουργός Εσωτερικών
Βουλευτής Ν.Σερρών

 

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΦΕΡΕ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΕΠΛΗΞΕ ΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

  1. Προκαταβολή της αποζημίωσης όπως έγινε σε άλλες θεομηνίες (ΙΑΝΟΣ) ανάλογα μα την έκταση και το ποσό της ζημιάς με νομοθετική ρύθμιση.
  2. Εφαρμογή στο 100% της εκτιμηθείσας ζημιάς χωρίς απομείωση του 20% στην καλλιέργεια από την αποζημίωση του ΕΛΓΑ με τη συνήθη μέθοδο με νομοθετική ρύθμιση.
  3. Αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων και χρήσιμων εργαλείων για μεγιστοποίηση της αποζημίωσης λόγω ενεργειακής κρίσης και αυξημένων εξόδων (λιπάσματα, καύσιμα, κλπ.) ανάλογα με το ύψος της πραγματικής παραγωγής και της πραγματικής ζημιάς.
  4. Στο πλαίσιο της πολιτικής Κρατικής Αρωγής την οποία εφαρμόζει η Κυβέρνηση για την εκτίμηση των ζημιών οι οποίες προκλήθηκαν σε εγκαταστάσεις, θα δηλωθούν μέσω των υπηρεσιών των Δήμων από τους κατοίκους για να αποζημιωθούν.
  5. Ταχύτατες διαδικασίες με την οριοθέτηση των περιοχών οι οποίες επλήγησαν από τις θεομηνίες με επιτόπιες επισημάνσεις, άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.
  6. Να εξεταστεί η δυνατότητα για ένταξη των καλυπτόμενων ζημιών από τα Κ.Ο.Ε. στην κρατική αρωγή για σύντμηση του χρόνου αποζημίωσης και για αντιμετώπιση του φυτικού κεφαλαίου από τις καταστροφές για τα επόμενα χρόνια.
  7. Ασφαλιστικό «δίχτυ προστασίας» ώστε να μην αδικηθεί κανένας παραγωγός.

Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή σε συνεδρίαση με θέμα «Πώς μπορεί ο αγροδιατροφικός τομέας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του αύριο, σήμερα», αναφέρθηκε στις δυσμενέστατες επιπτώσεις των πρόσφατων ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τις Σέρρες και την αγροτική της παραγωγή, επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων στήριξης όλων των παραγωγών. Παράλληλα ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό, να επανεξετάσει το θέμα των λιπασμάτων και των ζωοτροφών προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης επιδότησής τους.

Πιο συγκεκριμένα είπε:

Για να έχουμε αγροδιατροφή, πρέπει να έχουμε παραγωγή. Όλος ο φετινός Ιούνιος ήταν ένας καταστροφικός μήνας για την αγροτική παραγωγή, εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, θεομηνιών που δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις, που έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο εισόδημα των παραγωγών, η Κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των παραγωγών με ουσιαστικό τρόπο.

Ο νομός Σερρών έχει πληγεί, σε μεγάλο βαθμό, από χαλαζοπτώσεις και ανεμοστρόβιλους και ολόκληρες περιοχές ισοπεδώθηκαν. Αυτές κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με συνέπεια να καταστραφούν οικονομικά οι αγρότες, αλλά να πληγεί και η τοπική οικονομία, η αγορά και, κατ’ επέκταση, να αφαιρεθεί προϊόν, σε μια περίοδο που η παραγωγή είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, για να μην υπάρχει επισιτιστική κρίση, αλλά επάρκεια αγαθών.

Ο κ. Υπουργός γνωρίζει, από πρώτο χέρι, αυτά που συνέβησαν, γιατί ανάλογες ζημιές είχε και στο νομό του.

Η Κυβέρνηση, δείχνοντας άμεσα τα αντανακλαστικά της, με επικεφαλής τον Υφυπουργό αρμόδιο για την κρατική αρωγή και την αποκατάσταση φυσικών καταστροφών κύριο Τριαντόπουλο, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων, επισκεπτόμενοι τις πληγείσες περιοχές, εξετάζει όλα τα δεδομένα, ώστε -με τα νομοθετικά εργαλεία που έχει- να στηρίξει τους παραγωγούς, να εξισορροπήσει το χαμένο εισόδημα και να άρει τα μεγάλα αδιέξοδα. Τέτοια μέτρα ελήφθησαν σε ανάλογες βιβλικές καταστροφές, όπου και εκεί η Κυβέρνηση έδρασε άμεσα.

Μέτρα, που απαιτείται να ληφθούν, είναι:

1) Προκαταβολή της αποζημίωσης, όπως έγινε σε άλλες θεομηνίες -στον «ΙΑΝΟ»- ανάλογα με την έκταση και το ποσό της ζημιάς, με νομοθετική ρύθμιση.

2) Εφαρμογή στο 100% της εκτιμηθείσας ζημιάς, χωρίς απομείωση του 20% στην καλλιέργεια, από την αποζημίωση του ΕΛΓΑ, με τη συνήθη μέθοδο -με νομοθετική ρύθμιση.

3)Αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων και χρήσιμων εργαλείων για μεγιστοποίηση της αποζημίωσης, λόγω ενεργειακής κρίσης και αυξημένων εξόδων –λιπάσματα, καύσιμα κλπ.- ανάλογα με το ύψος της πραγματικής παραγωγής και της πραγματικής ζημιάς.

4)Στο πλαίσιο της πολιτικής κρατικής αρωγής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση για την εκτίμηση των ζημιών, οι οποίες προκλήθηκαν στις εγκαταστάσεις, θα δηλωθούν, μέσω των υπηρεσιών των δήμων, από τους κατοίκους για να αποζημιωθούν. Διότι έγιναν καταστροφές σε αποθήκες και σε εγκαταστάσεις ακόμα και σε αστικές περιοχές.

5)Ταχύτατες διαδικασίες με την οριοθέτηση των περιοχών, οι οποίες επλήγησαν από τις θεομηνίες, με επιτόπιες επισημάνσεις, άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.

6)Να εξεταστεί η δυνατότητα για ένταξη των καλυπτόμενων ζημιών, από τα ΚΟΕ στην κρατική αρωγή, για σύντμηση του χρόνου αποζημίωσης και για αντιμετώπιση του φυτικού κεφαλαίου από τις καταστροφές, για τα επόμενα χρόνια.

7) Ασφαλιστικό δίχτυ προστασίας, ώστε να μην αδικηθεί κανένας παραγωγός.

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της διατροφής και συνδέεται άμεσα με τους παραγωγούς, δηλαδή τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς. Στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων επεξεργάζονται τα προϊόντα, δημιουργώντας το πρώτο επίπεδο προστιθέμενης αξίας τους. Με τις συσκευασίες στο επόμενο στάδιο για τη δημιουργία επώνυμων ελληνικών προϊόντων εξαιρετικής σημασίας, προσφέρουν σημαντική προστιθέμενη αξία τόσο για τις επιχειρήσεις, τους συνεταιρισμούς, όσο και για την εθνική οικονομία. Με την εμπορία, τα τελικά προϊόντα διατίθενται στην εσωτερική αγορά ή εξάγονται σε χώρες του εξωτερικού, κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, οι καταναλωτές αναζητούν προϊόντα φθηνά, ποιοτικά, υγιεινά όσο είναι δυνατόν και ενημερώνονται διαρκώς και μέσω του διαδικτύου, για τις εξελίξεις στον αγροδιατροφικό τομέα, με κριτική ματιά και με την αγοραστική τους δύναμη.

Είναι αλήθεια ότι η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, λόγω της ενεργειακής κρίσης με σημαντικές επιπτώσεις στη γεωργία και κτηνοτροφία. Η κυβέρνηση παίρνει διαρκώς μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών από την ακρίβεια και ιδιαίτερα, για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, που πλέον εργάζονται σκληρά σε ένα διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον, όπως είπα ακριβά καύσιμα, λιπάσματα, ζωοτροφές. Θα πρέπει κύριε Υπουργέ, να δείτε και το θέμα της επιδότησης των λιπασμάτων, γιατί η χρονιά αυτή λόγω και των καταστροφών που είχαμε, έχουν φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο τους αγρότες, ακόμα όμως και τις ζωοτροφές, οι οποίες ναι μεν επιδοτήθηκαν αλλά τα χρήματα που απαιτούνται είναι πολύ περισσότερα, γιατί πλέον πολλοί κτηνοτρόφοι σφάζουν κοπάδια.

Η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, στέκεται στο πλευρό των Ελλήνων αγροτών και τους στηρίζει στα δύσκολα. Πρώτον, αναδιαρθρώνει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία των καταναλωτών από νοθείες και παράνομες ελληνοποιήσεις. Δεύτερον, μετασχηματίζει ψηφιακά τον ελληνικό αγροτικό τομέα, για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής, εντάσσοντας στο ταμείο ανάκαμψης έργα για την έξυπνη γεωργία. Τρίτον, αναβαθμίζει την αγροτική εκπαίδευση και την κατάρτιση. Τέταρτον, ενισχύει την επιχειρηματικότητα. Πέμπτον, επενδύει στην εξωστρέφεια για την αύξηση των εξαγωγών και έκτον, θέτει ως βασική προτεραιότητα την ανάδειξη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, για τη μοναδικότητα και τη διατροφική υπεροχή των προϊόντων μας.

 

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει