Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για τα Αγροτικά Προβλήματα

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για τα αγροτικά προβλήματα

Οξύτατη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο Γεωργίας χειρίζεται τα αγροτικά θέματα (βαμβάκι, καπνό, καταβολή επιδοτήσεων, ΕΛΓΑ κ.α.) άσκησε ο Βουλευτής Σερρών κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης στην ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για την πορεία των αγροτικών προβλημάτων.

Τα κρίσιμα ερωτήματα τόνισε ο Βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, είναι τι θα γίνει με αυτούς τους αγρότες που έχουν παραστατικά, χωρίς τιμολόγηση της τιμής του Βάμβακος πάνω σε αυτά. Τι θα γίνει η παραγωγή που την παρέλαβαν τα εκκοκκιστήρια από τους παραγωγούς χωρίς να έχει πληρωθεί ούτε μία δραχμή.

Επίσης, τόνισε ότι η εκδίκαση των 75.000 ενστάσεων γίνεται με πολύ αργό τρόπο και έτσι θα παραταθεί η αγωνία των βαμβακοπαραγωγών μέχρι τον Απρίλιο χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει με την επιπλέον παραγωγή τους.

Ακόμη, ο Βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης μίλησε για την παράνομη παρακράτηση 3% στις επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων που προέβαινε ο ΕΛΓΑ μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 2001 χωρίς να έχει αυτό το δικαίωμα.

Επίσης, επεσήμανε τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καταβολή των πρόωρων συντάξεων των προγραμμάτων των νέων αγροτών και των σχεδίων βελτίωσης.

Τέλος, αναφέρθηκε στα προβλήματα που προέκυψαν από τις μεγάλες καταστροφές εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων αμφιβάλλοντας εάν τα χρήματα θα φθάσουν για να δικαιωθούν όλοι οι αγροτοκτηνοτρόφοι για τις ζημίες που υπέστησαν.

Ο Υπουργός Γεωργίας κ. Δρυς για άλλη μια φορά τήρησε την ίδια τακτική χωρίς να δώσει σαφείς απαντήσεις για τα προβλήματα τα οποία συζητήθηκαν, τόνισε δε, ότι για την φετινή περίοδο θα τηρηθούν κάποιοι κανόνες στην καλλιέργεια του βαμβακιού.

Σύμφωνα με τα μέτρα αυτά την καλλιεργητική περίοδο 2002 με βάση τα στοιχεία του μητρώου αγροτών οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι οποίοι καλλιέργησαν βαμβάκι το 2001 σε έκταση μέχρι και 100 στρεμμάτων, θα εφαρμόσουν υποχρεωτικά αμειψισπορά στο 10% τουλάχιστον της έκτασης τους. Όσοι με κατά κύριο επάγγελμα αγρότες καλλιέργησαν το 2001 βαμβάκι, σε έκταση 101 έως και 200 στρεμμάτων θα εφαρμόσουν υποχρεωτικά αμειψισπορά στο 15% τουλάχιστον της έκτασης αυτής ενώ όσοι, τέλος καλλιέργησαν έκταση μεγαλύτερη των 200 στρεμμάτων θα πρέπει να εφαρμόσουν αμειψισπορά για το 20% ως ελάχιστο όριο των στρεμμάτων αυτών.

Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται οι νέοι αγρότες που εντάσσονται στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών.

Τέλος, εδόθησαν από τον Υπουργό κ. Δρυ τα παρακάτω στοιχεία για την παραγωγή και τη διαδικασία των ενστάσεων μέχρι στιγμής.

Στοιχεία παραγωγής.

• 94.642 παραγωγοί

• 3.805.500 στέμματα δηλωμένα στο ΟΣΔΕ.

• 1.100.000 τόνοι ηρτημένης στα πλαίσια του ΟΣΔΕ από τους οποίους οι παραγωγοί κάλυψαν κα αρχήν με βάση τις παραδόσεις τους στα πλαίσια του ΟΣΔΕ 1.077.718 τόνους και για τις οποίες έλαβαν ενίσχυση.

• 248.607 τόνοι παραμένουν σε εκκρεμότητα (λόγω υπέρβασης της ηρτημένης)

Στοιχεία εκκρεμοτήτων.

• 18.660 παραγωγοί παρέδωσαν δεν υπερέβησαν την ηρτημένη και έχει ολοκληρωθεί κάθε διαδικασία για αυτού.

• 9.964 παραγωγοί έλαβαν επί πλέον ηρτημένη 17.494 τόνων λόγω ζημιών και ικανοποιήθηκαν οι ενστάσεις τους .

• 66.686 παραγωγοί έχουν υποβάλει ένσταση. Στους παραγωγούς αυτούς αντιστοιχεί ηρτημένη παραγωγή 936.956 τόνοι για την οποία θα λάβουν ενίσχυση και ζητούν την επί πλέον ένταξη ποσοτήτων 248.607 τόνων στο σύστημα κοινοτικών ενισχύσεων.

Εξέταση ενστάσεων.

1) Νομική βάση

a) Κανονισμοί 1051/01 και 1591/01

b) Εθνικές Αποφάσεις

«Οι ποσότητες που προέρχονται από εκτάσεις στο ΟΣΔΕ λαμβάνουν ενίσχυση»

2)Διαδικασία.

Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. εξετάζει με βάση τα στοιχεία των ελέγχων , των ιστορικών στοιχείων αποδόσεων, και άλλα κριτήρια τις ενστάσεις.

3) Με το ύψος παραγωγής αυτό που δηλώθηκε στην Ε.Ε. ότι προέρχεται από το ΟΣΔΕ 1.145.000 τόνους περίπου θα ικανοποιηθούν μερικά ή ολικά σημαντικός αριθμός παραγωγών.

Από μια πρώτη ανάλυση των στοιχείων παραδόσεων «ποσοστό πληρότητας των στοιχείων 93%) προκύπτουν τα εξής:

18.600 παραγωγοί που βρίσκονται στα πλαίσια της ηρτημένης και καλύπτεται πλήρως η ποσότητα τους.

9.600 παραγωγοί που υπάγονται στην κατηγορία των «χαλαζόπληκτων -φυσικών καταστροφών» και οι οποίοι δικαιώνονται. (Απαιτούνται 17.500 τον.)

45.000 παραγωγοί με καλλιεργούμενη έκταση μέχρι 30στρ. δικαιώνονται σε συντριπτικό βαθμό. Όριο το 30% ατομικής υπέρβασης και μέση απόδοση καλλιέργειας μέχρι 470 κιλά /στρέμματα συγκρινόμενο πάντα με τον Μ.Ο. απόδοσης της κοινότητας που ανήκει. (Απαιτούνται περίπου 38.000 τόνοι)

12.000 Παραγωγοί με καλλιεργούμενη έκταση από 30-50 στρέμματα

Αξιολογούνται και γίνονται αποδέκτες ποσότητες σε ποσοστό 40-50% που έχουν :

• όριο υπέρβασης μέχρι 20% για ατομική – ή του Μ.Ο της κοινότητας του.

• Απόδοση καλλιέργειας μέχρι 450 κιλά /στρ. και σε εξαιρετικές περιπτώσεις (ευνοϊκές τοπικές συνθήκες) 470 κιλά/ στρ. (Απαιτούνται περίπου 14.000 τον.) 9.442 παραγωγοί οι οποίοι έχουν αδικαιολόγητες ποσότητες βαμβακιού πέραν της ηρτημένης ( ποσότητες που οφείλονται σε εκτάσεις που δηλώθηκαν με άλλη καλλιέργεια, ή αδήλωτες εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι) θα παραμείνουν σε εκρεμμότητα και θα διερευνηθούν διεξοδικά για να αποφασισθεί εάν τελικά γίνουν αποδεκτές οι ενστάσεις τους.

Προκύπτει λοιπόν ότι για την πλειοψηφία των παραγωγών θα υπάρχει «δικαίωση των ενστάσεων», εντός των ορίων του ΟΣΔΕ (85.200 παραγωγοί με επί πλέον ποσότητα περίπου 70.000 τόνων) και θα επιτευχθεί διασφάλιση εισοδήματος παραγωγού στα περυσινά τουλάχιστον επίπεδα παρά τις δυσμενείς συνθήκες που υπήρξαν στη διαχείριση του προϊόντος.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει