Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Συμπληρωματικό ποσό ενίσχυσης ζαχαρότευτλων 2010

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής  Ν.Δ.  Ν. Σερρών
Αν. Τομεάρχης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων

Αθήνα ,  22 Ιουλίου   2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

ΘΕΜΑ: «Συμπληρωματικό ποσό ενίσχυσης ζαχαρότευτλων 2010»

 

Τους προηγούμενους μήνες η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, καθώς και κυβερνητικά στελέχη, σε διάφορες ημερίδες και συγκεντρώσεις που γίνονταν αναφορικά με τα προβλήματα στην τευτλοκαλλιέργεια, διαβεβαίωναν – μετά και από τις έντονες διαμαρτυρίες των αγροτών για τη μικρή σε σχέση με την αναμενόμενη συνδεδεμένη ενίσχυση τεύτλων που έλαβαν (25 ευρώ το στρέμμα) – πως,  θα δοθεί συμπληρωματικό ποσό ενίσχυσης ζαχαρότευτλων 2010 περίπου 10 Ευρώ το στρέμμα σε κάθε παραγωγό, δημιουργώντας με το τρόπο αυτό προσδοκίες στους παραγωγούς, που έβλεπαν τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται.

Με ανακοίνωση του στις 11.7.2011 ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημέρωσε τους παραγωγούς ζαχαρότευτλων ότι πιστώθηκε σε 6.539 δικαιούχους και ποσό 541.787,41 ευρώ ως συμπληρωματική ενίσχυση ζαχαρότευτλων για το 2010.

Όμως όταν οι αγρότες έσπευσαν στη Τράπεζα, πιστεύοντας ότι υλοποιήθηκαν οι κυβερνητικές υποσχέσεις,  με έκπληξη διαπίστωσαν πως, τα ποσά που είχαν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους ουδεμία σχέση είχαν με τις αρχικές εξαγγελίες. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις παραγώγων που καλλιέργησαν τεύτλα το 2010 και δεν πήραν ούτε ένα ευρώ σαν συμπληρωματική ενίσχυση.

  Επειδή  οι τευτλοκαλλιεργητές  το 2010 υπέστησαν μεγάλη οικονομική ζημιά λόγω των καιρικών   φαινόμενων που έπληξαν τη παραγωγή τους, και για να τη συνεχίσουν την καλλιέργεια προς όφελος της Εθνικής Οικονομίας, χρειάζονται κίνητρα.

   Επειδή  οι απαντήσεις που δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι ασαφείς και δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς.

  Επειδή αποδεικνύεται ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για συμπληρωματικό πόσο ενίσχυσης στους παραγωγούς αποδείχθηκαν φρούδες και φράσεις όπως, οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης  με τους αγρότες, δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιο της κυβέρνησης.

 Επειδή η πολιτεία πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των παραγώγων.

Ερωτάται ο κύριος  υπουργός

Σε ποιές ενέργειες  θα προβεί ώστε να αρθεί η αδικία σε βάρος των αγροτών που καλλιέργησαν τεύτλα το 2010 και να τους δοθεί το ποσό της συμπληρωματικής ενίσχυσης που τους αναλογεί.

Οι ερωτώντες βουλευτές:

 1. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 2. ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 3. ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
 4. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
 5. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
 6. ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
 7. ΖΩΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 8. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
 9. ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
 10. ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΜΑΡΙΑ
 11. ΚΟΝΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
 12. ΛΕΓΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
 13. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
 14. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ
 15. ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
 16. ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
 17. ΧΑΛΚΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
 18. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει