Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

«Συνάντηση Θεόφιλου Λεονταρίδη με την Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δόμνα Μιχαηλίδου»

Λεονταρίδης Θεόφιλος
τ. Αν. Υπουργός Εσωτερικών
Βουλευτής Ν.Σερρών

«Συνάντηση Θεόφιλου Λεονταρίδη με την Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δόμνα Μιχαηλίδου»

Συνάντηση με την Υφυπουργό κ. Δόμνα Μιχαηλίδου στα γραφεία του Υπουργείου, είχε ο βουλευτής Σερρών Θεόφιλος Λεονταρίδης. Εκεί, συζήτησε μαζί της τις νέες προοπτικές που διανοίγονται με την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το πιλοτικό πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης για παιδιά ηλικίας μηδέν (0) έως έξι (6) ετών με αναπηρία ή αναπτυξιακή καθυστέρηση ή διαταραχή ή με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισής αυτών.

Κρίσιμο παράγοντα στην αντιμετώπιση του αυτισμού αλλά και άλλων αναπτυξιακών διαταραχών, αποτελεί η έγκαιρη διάγνωση, η διάγνωση δηλαδή σε μικρή ηλικία. Όσο πιο γρήγορα εντοπιστεί η διαταραχή, τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν για έστω και εν μέρει αποκατάσταση, ώστε το παιδί να μπορέσει να είναι λειτουργικό στη μετέπειτα ζωή του. Αυτόν ακριβώς το σκοπό επιτελεί η λεγόμενη «πρώιμη παρέμβαση». Το κράτος, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητά της, καλύπτει τα έξοδα του Ειδικού Παιδαγωγού που αναλαμβάνει ατομικά το παιδί μέσα στην τάξη κατά τη διάρκεια του μαθήματος και σε συνεργασία με τον διδάσκοντα.

Δυστυχώς όμως, αυτό μέχρι πρότινος δεν ίσχυε για τα παιδιά εκείνα με αυτισμό ή άλλες αναπτυξιακές διαταραχές που έχουν διαγνωστεί από πολύ νωρίς και πηγαίνουν ακόμα σε παιδικό σταθμό. Και είναι πολύ κρίμα που το ίδιο το κράτος, δεν είχε μεριμνήσει για αυτές τις περιπτώσεις. Αποτέλεσμα ήταν, οι γονείς που ήθελαν να βοηθήσουν το παιδί τους όσο πιο έγκαιρα γίνεται, είτε να μην μπορούν, είτε να αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι τα έξοδα του ειδικού παιδαγωγού.

Η νέα λοιπόν αυτή πρωτοβουλία έρχεται να συμπληρώσει το σοβαρό κενό που υπήρχε στην παροχή υποστήριξης προς τα παιδιά αυτά, αφού πρώιμη παρέμβαση μέχρι τώρα παρέχονταν μόνο στα παιδιά υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δηλαδή ηλικιών από 4-6 ετών. Με την εφαρμογή του νέου προγράμματος, πλέον και τα παιδιά από γέννησής τους και μέχρι την ηλικία των 6 ετών, θα έχουν τη δυνατότητα αυτή. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν συμβουλευτική υποστήριξη, ενδυνάμωση και καθοδήγηση της οικογένειας, καθώς και τη σύνταξη εξατομικευμένου σχεδίου παρέμβασης για το παιδί και την οικογένεια, που περιλαμβάνει υπηρεσίες όπως ειδικές θεραπείες, εκπαίδευση σε υποστηρικτική τεχνολογία, στη νοηματική γλώσσα και στην κινητικότητα, συμβουλευτική υποστήριξη στην οικοδόμηση προσβάσιμου περιβάλλοντος στο σπίτι και διασύνδεση με άλλες υποστηρικτικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες που παρέχονται στο παιδί. Η διεπιστημονική ομάδα που σχεδιάζει και παρέχει τις παραπάνω υπηρεσίες διαμορφώνεται ανάλογα με τις εξειδικευμένες ανάγκες κάθε παιδιού και οικογένειας και μπορεί να αποτελείται, ενδεικτικά, από παιδιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και εκπαιδευτές κινητικότητας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με την Υφυπουργό, ο βουλευτής Θεόφιλος Λεονταρίδης, της ζήτησε να διερευνήσει τις δυνατότητες ένταξης του Νομού Σερρών στις περιοχές εκείνες που θα επιλεγούν για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος.

Η κ. Μιχαηλίδου, αφού εξέφρασε την εκτίμησή της για το ειλικρινές ενδιαφέρον που επέδειξε ο κ. Λεονταρίδης για το θέμα, απαντώντας διευκρίνισε ότι εκκρεμεί η υποβολή σχετικής μελέτης βάσει της οποίας θα καταρτιστεί το σχετικό σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης με το οποίο θα περιγράφεται η διαδικασία ένταξης των δικαιούχων στο πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης για παιδιά από 0-6 ετών. Βασικό κριτήριο για την επιλογή των περιοχών ένταξης, θα αποτελέσει η ετοιμότητα των σχετικών δομών παροχής πρώιμης παρέμβασης να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νέου πιλοτικού προγράμματος.

Η συζήτηση διεξήχθη σε εξαιρετικά φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα. Ο κ. Λεονταρίδης αφού ευχαρίστησε την Υφυπουργό κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, προσφέρθηκε να συμβάλει με τις δικές του παρατηρήσεις εφόσον χρειαστεί, ώστε το νέο αυτό πρόγραμμα να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία προς όφελος όλων εκείνων των οικογενειών που δοκιμάζονται καθημερινά.

2α Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα του Αυτισμού.

Μέρα προώθησης της ευαισθητοποίησης της συγκεκριμένης διαφορετικότητας .Μιας ευαισθητοποίησης που θα πρέπει να συνεχής , καθημερινή …

Δήλωσα πολλές φορές πως αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Είναι πολλές οι παρεμβάσεις μου για τους συμπολίτες μας με διαφορετικότητα . Όχι ενόψει μίας παγκόσμιας ημέρας . Αλλά συνειδητά εδώ και πάρα πολλά χρόνια εντός και εκτός Βουλής .

Πιστεύω ατράνταχτα πως τα άτομα με αυτισμό μπορούν να επιτύχουν σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας για τον λόγο αυτό .

Ολοι μαζί ενωμένοι και ο καθένας απο τον τομέα του μπορούμε να πετύχουμε αυτό που πριν λίγα χρόνια φάνταζε ακατόρθωτο.

Συγχαρητήρια στον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Νομού Σερρών, “Η Ηλιαχτίδα”, που διοργάνωσε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που ξεκίνησαν το πρωί και συνεχίστηκαν μέχρι το απόγευμα , με εμπεριστατωμένες ομιλίες . Θα είμαι πάντα στη διάθεση τους .

Ως επιστήμονας , πολιτικός και πατέρας πιστεύω πως θα πρέπει να υλοποιηθούν προγράμματα , τόσο σε επίπεδο μακροσυστήματος (εκπαιδευτική πολιτική) όσο και μικροσυστήματος (σχολική μονάδα), για να δώσουν στα παιδιά με αυτισμό αυτό που δικαιωματικά χρειάζονται και θα καταφέρουν να δημιουργήσουν μελλοντικά ολοκληρωμένους και ευτυχισμένους ανθρώπους.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει