Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη με εκπροσώπους χοιροτρόφων


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ

Αθήνα, 8 Μαΐου 2014  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη με εκπροσώπους χοιροτρόφων.

Για τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της χοιροτροφίας, ενημερώθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, με τους εκπροσώπους της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Δ. Μελά, του Ειδικού Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών κ. Δ. Ιατρίδη και υπηρεσιακών παραγόντων του ΥπΑΑΤ.

Από τη Νέα Ομοσπονδία Χοιροτρόφων Ελλάδας συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Ι. Μπούρας, ο Αντιπρόεδρος κ. Δ. Στραβογιάννης, ο Γραμματέας κ. Γ. Χρήστου και τα μέλη κ. Χρ. Σταυριλάκης, κ. Λ. Λασκαρίδης και κ. Κ. Καλπακίδης, καθώς και ο  Πρόεδρος του Συλλόγου Χοιροτρόφων Σερρών κ. Ι. Ντανίκας.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας τόνισε τη μείωση της δυναμικότητας του κλάδου κατά 50% την τελευταία τριετία, σημειώνοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών από την πολιτεία, ώστε να ανακοπεί η περαιτέρω συρρίκνωσή του. Ζήτησε, μεταξύ άλλων, την παρέμβαση του Αναπληρωτή Υπουργού σε θέματα όπως:

• τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της παράνομης ελληνοποίησης κρεάτων,

• την προκήρυξη σχεδίων βελτίωσης στον κλάδο της χοιροτροφίας,

• τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών των χοιροτρόφων και ιδιαίτερα των δανείων που ελήφθησαν με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου,

• τις εξελίξεις ως προς την τελική διαμόρφωση της σχετικής ΚΥΑ για τον κτηνίατρο εκτροφής,

• την εναρμόνιση της λειτουργίας των χοιροστασίων με τους κανόνες ευζωίας της Ε.Ε.

Κατά τη συζήτηση επισημάνθηκε ότι στη νέα προγραμματική περίοδο εξετάζεται το ενδεχόμενο ενεργοποίησης στοχευμένου μέτρου που θα καλύπτει θέματα ευζωϊας των εκτρεφόμενων χοίρων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ενωσιακής νομοθεσίας. Το μέτρο αυτό προβλέπεται να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και να εφαρμοστεί στις αρχές του 2015. Ως προς τα σχέδια βελτίωσης αναμένεται η έγκριση της ΕΕ για σχετική προκήρυξη με τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Ο κ. Λεονταρίδης, επεσήμανε εκ νέου, τη βούληση της κυβέρνησης να δοθεί άμεσα παράταση για την καταβολή των δόσεων των κτηνοτροφικών δανείων. Τόνισε ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για τις παράνομες ελληνοποιήσεις κρεάτων και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις σύμφωνα με τις ισχύουσες ενωσιακές και εθνικές διατάξεις. Θα αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία που μας παρέχει η νέα ΚΑΠ προκειμένου να συμβάλλουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής χοιροτροφίας.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει