Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Θ. Λεονταρίδη με τον Υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη για τη συνέχιση της λειτουργίας των Εργοστασίων Ζάχαρης


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ

Αθήνα, 24 Ιουνίου 2014  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Θ. Λεονταρίδη με τον Υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη για τη συνέχιση της λειτουργίας των Εργοστασίων Ζάχαρης.

Καίρια συζήτηση με τον Υπουργό Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, είχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Θ. Λεονταρίδης, για την αναγκαιότητα της λειτουργίας των εργοστασίων ζάχαρης και, κατά συνέπεια, τη στήριξη της τευτλοκαλλιέργειας.

Ο κ. Θ. Λεονταρίδης εστίασε τα επιχειρήματά του στην παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης μέσω της νέας ΚΑΠ για την τευτλοκαλλιέργεια, γεγονός που θα αυξήσει την παραγωγή και θα εξασφαλίσει τη λειτουργία τους, με σκοπό την αποτροπή της απαξίωσης της αγοραστικής τους αξίας.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θ. Λεονταρίδης κατέθεσε την εξής επιστολή ενημέρωσης για το εν λόγω θέμα στον Υπουργό Οικονομικών:

«Κύριε Υπουργέ,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώνω ότι υπάρχει πρόθεση από τη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης να αναστείλει τη λειτουργία των εργοστασίων ζάχαρης Σερρών και Ορεστιάδος.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τη θέση του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διαβλέποντας τον κίνδυνο να μη λειτουργήσουν τα εν λόγω εργοστάσια ζάχαρης, προέβην σε μια σειρά ενεργειών για να αποτρέψω  αυτήν την αρνητική εξέλιξη. Επικοινώνησα με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Β.Ζ. και συγκεκριμένα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Χαραλάμπους και ζήτησα διευκρινήσεις για ποιον λόγο δε γίνεται προκήρυξη για το εποχιακό προσωπικό των εργοστασίων ζάχαρης Σερρών και Ορεστιάδος, εν αντιθέσει με το εργοστάσιο Πλατέος, όπου έγινε κανονικά η προκήρυξη.

Την ίδια συζήτηση, για την αναγκαιότητα της λειτουργίας των εργοστασίων, είχα και με στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και με τον εκκαθαριστή της επιχείρησης. Ταυτόχρονα στη Βουλή, μαζί με τον τ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανακοινώσαμε τη στήριξη της τευτλοπαραγωγής με συνδεδεμένη ενίσχυση μέσα από τη νέα ΚΑΠ, γεγονός που θα δώσει κίνητρα στους αγρότες για αύξηση της παραγόμενης ποσότητας και συνέχιση της λειτουργίας των τριών εργοστασίων ζάχαρης. Τις θέσεις μου αυτές γνωστοποίησα στην Ομοσπονδία Εργαζομένων Βιομηχανιών Ζαχάρεως, κατά τη σύσκεψη που είχαμε στις 10 Απριλίου στο Υπουργείο.  

Στις 9 Μαΐου 2014, κατά την επίσκεψή μου στο Υπουργείο Οικονομικών, συναντήθηκα με τον τ. Υπουργό Οικονομικών και εξέθεσα τις απόψεις και τα επιχειρήματα μου, για να κρατήσουμε ανοικτά τα εργοστάσια ζάχαρης. Μάλιστα, του εξέφρασα την απορία μου σχετικά με το πώς είναι δυνατόν, ενώ τα εργοστάσια βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης, να προσανατολίζονται κάποιοι στο κλείσιμο αυτών, γεγονός το οποίο θα απαξιώσει τη βιομηχανία και θα αποθαρρύνει τους καλλιεργητές να παράγουν, την ίδια στιγμή που εμείς δίνουνε κίνητρα (νέα ΚΑΠ) για αύξηση της παραγωγής. Τέλος, του κατέθεσα και επιστολή, στην οποία επεσήμανα την αναγκαιότητα λειτουργίας των εργοστασίων Ζάχαρης.

Στην τελευταία σύσκεψη που είχα κάνει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσία του Προέδρου της Ε.Β.Ζ. κ. Μπέτση, του Διευθύνοντα Συμβούλου κ. Λ. Χαραλάμπους και του μέλους κ. Γ. Μελέτη, στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του σωματείου τευτλοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος και στελέχη του Υπουργείου, τόνισα μεταξύ των άλλων τα εξής:

«Πολιτική μας βούληση είναι η στήριξη και η συνέχιση της ελληνικής τευτλοκαλλιέργειας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με:

  • αύξηση της καλλιεργήσιμης έκτασης προκειμένου να καλύψουμε την εθνική ποσόστωση τα επόμενα τρία χρόνια. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων το 2017, σε επίπεδο Ε.Ε.,
  • συνέχιση της λειτουργίας των τριών εργοστασίων ζάχαρης. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη που μπορεί να έχουν κάποιοι στο μυαλό τους θα οδηγήσει σε απαξίωση τη βιομηχανία, κάτι το οποίο δεν συνάδει με την πολιτική μας. Γι’ αυτό μέσω της νέας ΚΑΠ στηρίζουμε την τευτλοκαλλιέργεια με συνδεδεμένη ενίσχυση.
  • άμεση πληρωμή της ολοκληρωμένης διαχείρισης ζαχαρότευτλων του 2012 και στη συνέχεια και του 2013. Ζήτησα από τα στελέχη του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να ξεκινήσει η καταβολή της ολοκληρωμένης του 2012 εντός του Ιουλίου με την πληρωμή των παραγωγών που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις δηλώσεις τους,
  • την παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης μέσω της νέας ΚΑΠ αλλά και την προώθηση συλλογικών δράσεων και σχημάτων, όπως οι ομάδες παραγωγών, με στήριξή τους μέσα από το δεύτερο πυλώνα της νέας ΚΑΠ».

Κύριε Υπουργέ, θα παρακαλούσα να δείτε με ευαισθησία το όλο ζήτημα, διότι σε μια εποχή που προσπαθούμε να ανοίξουμε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και νέα εργοστάσια, κάποιοι αβασάνιστα και χωρίς τη δέουσα σοβαρότητα οδηγούν και την τελευταία γεωργοβιομηχανική μονάδα σε διάλυση.

Για τους ανωτέρω λόγους, σας ζητώ να στηρίξουμε την τευτλοκαλλιέργεια, με σκοπό να διατηρήσουμε ανοικτά τα εργοστάσια ζαχάρεως, προκειμένου να μην απαξιωθεί η αγοραστική τους αξία».

 

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει