Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη με τον Υποψήφιο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γιάννη Ιωαννίδη, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την ακαρπία της ελιάς


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ

Αθήνα, 12 Μαΐου 2014  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη με τον Υποψήφιο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γιάννη Ιωαννίδη, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την ακαρπία της ελιάς.

Μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το θέμα της ακαρπίας της ελιάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, δήλωσε τα εξής:

«Συστήσαμε Ειδική Επιστημονική Επιτροπή, η οποία εξέτασε το φαινόμενο της ακαρπίας σε ορισμένες δενδρώδεις καλλιέργειες της χώρας, εσοδείας 2013, μεταξύ αυτών και των ελαιοκαλλιεργειών. Μετά την επεξεργασία όλων των στοιχείων, η επιτροπή εξέδωσε πόρισμα, όπου στις περισσότερες των περιπτώσεων τεκμηριώνεται το αίτιο που προκάλεσε την ακαρπία, όπως ακριβώς ορίζεται στον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. Ο ΕΛ.Γ.Α. κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να συγκεντρώσει όλο το απαραίτητο υλικό, να ετοιμάσει τον σχετικό φάκελο και να τον κοστολογήσει. Όπως ανακοίνωσε ο κύριος Τσαυτάρης, ο φάκελος συνολικού προϋπολογισμού περίπου 65 εκ. ευρώ βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομικών για έγκριση. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε ο συγκεκριμένος φάκελος να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το συντομότερο, προκειμένου να αποζημιώσουμε τους παραγωγούς των οποίων το εισόδημα το 2013 επλήγη από το φαινόμενο της ακαρπίας, της μικροκαρπίας ή της σχοινοκαρπίας.
Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι στο πλαίσιο των σχετικών διατάξεων του Ν. 4235/14 του ΥπΑΑΤ, που πρόσφατα ψηφίσαμε στη Bουλή και ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Α., διενεργείται  διαγωνισμός για την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, στην  οποία περιλαμβάνεται η διερεύνηση της δυνατότητας ένταξης στους θεσμικά ασφαλιζόμενους κινδύνους, της μερικής ή ολικής απώλειας της ηρτημένης παραγωγής ή της μειωμένης καρπόδεσης, λόγω συνδυασμού λοιπών δυσμενών αιτιών για τις δενδρώδεις καλλιέργειες. Ο χρόνος υλοποίησης του Έργου ορίζεται σε 4 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης. Με τον τρόπο αυτό,  ο ΕΛ.Γ.Α. προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να στηρίξει τους Έλληνες παραγωγούς, που δοκιμάζονται από ζημιές στη σοδειά τους».

Συνάντηση του Αν. κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη με τον Υποψήφιο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γιάννη Ιωαννίδη, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την ακαρπία της ελιάς

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει