Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Συνάντηση του Βουλευτή με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μανιτάκη για την απόσυρση της εγκυκλίου του Υπηρεσιακού Υπουργού κ. Αποστολίδη για τις παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές

 

ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ. Ν. ΣΕΡΡΩΝ
 

Αθήνα, 2  Ιουλίου  2012

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Συνάντηση του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μανιτάκη για την απόσυρση της εγκυκλίου του Υπηρεσιακού Υπουργού κ. Αποστολίδη για τις παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές »

 Συνάντηση με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μανιτάκη και τον Υφυπουργό κ. Βολουδάκη, είχε ο Βουλευτής Σερρών κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης για την πρόσφατη εγκύκλιο που είχε στείλει ο Υπηρεσιακός Υπουργός προς τους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για τα κριτήρια με τα οποία θα καθορίζονται περιοχές ως απομακρυσμένες και παραμεθόριες, ώστε οι εργαζόμενοι να εισπράττουν το σχετικό επίδομα.

Ο Βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης ενημέρωσε με λεπτομέρεια τον κ. Υπουργό και τον κ. Υφυπουργό για το πώς ακριβώς έχει το μείζον αυτό ζήτημα: «Μετά από πολύμηνη μάχη όπου στα τέλη του 2006 αρχές του 2007, κατέθεσα τόσο στη Βουλή όσο και στον τότε Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη  Παυλόπουλο μελέτη με τα στατιστικά στοιχεία που καταγράφουν τη δεινή οικονομική θέση του Ν. Σερρών και τη φθίνουσα πορεία του αποδέχθηκε ο κ. Παυλόπουλος στη συνεδρίαση της 6ης Φεβρουαρίου 2007 ότι και ο Ν. Σερρών έχει όλες τις ιδιαιτερότητες που έχουν οι ήδη χαρακτηρισμένες παραμεθόριες περιοχές για να χαρακτηρισθεί παραμεθόριος στο σύνολό του.

Έτσι με το Ν. 3613/2007 για τον χαρακτηρισμό των Σερρών ως Νομού Παραμεθορίου η συνοριακή θέση του Νομού χαρακτηρίζει το σύνολο των περιοχών του. Επίσης τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία αναλύονται σε στοιχεία όπως η ύπαρξη μεθοριακής γραμμής άνω των 80 χλμ και οι εν γένει ιδιομορφίες και τα προβλήματα του Νομού υπαγορεύουν την ανάγκη προσέλκυσης υπαλλήλων στις Υπηρεσίες  του συνόλου του Νομού μέσω της παροχής των σημαντικών κινήτρων που θεσμοθετούνται με τις διατάξεις του νόμου.

Επίσης με κοινή Υπουργική απόφαση των Υπουργών Δημόσιας Διοίκησης Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών χαρακτηρίσθηκε ο Ν. Σερρών και ως προβληματικός Νομός τύπου Α.

Εν συνεχεία με το Ν. 3714/2008 δόθηκε το επίδομα παραμεθορίων περιοχών στο σύνολο των εργαζομένων του Ν. Σερρών καθώς και τα υπόλοιπα κίνητρα.

Τον Οκτώβριο του 2011, ο τότε Αντιπρόεδρος την Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος , θέλησε να τροποποιήσει τους σχετικούς Νόμους για τις παραμεθόριες περιοχές και έθεσε ως κριτήριο για τον χαρακτηρισμό τους, την απόσταση των 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Οι αντιδράσεις τότε από τους Βουλευτές των θιγόμενων περιοχών και από μένα προσωπικά ήταν μεγάλες.

Σε συνάντηση που είχα τότε με τον κ. Βενιζέλο αλλά και σε ομιλία μου στην Βουλή του επεσήμανα την αναγκαιότητα της συνέχισης καταβολής του επιδόματος παραμεθόριων περιοχών σε ολόκληρο το Νομό και όχι στην ζώνη των 20 χλμ.

Πράγματι ο κ. Βενιζέλος στις 17-10-2011 έφερε στην Βουλή την τροποποίηση του σχετικού άρθρου με βάση την οποία ο Νομός μας παραμένει στο σύνολό του παραμεθόριος όπως είχε θεσμοθετηθεί με του προηγούμενου νόμους και έτσι οι εργαζόμενοι όλου του Νομού θα παίρνουν το επίδομα παραμεθορίων περιοχών.

Μάλιστα τόνισα πάλι τη συνεχώς φθίνουσα οικονομική κατάσταση του Ν. Σερρών  τη συρρίκνωση του πληθυσμού και την κατάταξή του στην τελευταία θέση των νομών της χώρας όσον αφορά το ΑΕΠ. Οφείλω να πω ότι ο κ. Βενιζέλος επέδειξε κατανόηση και τροποποίησε τη διάταξη που καθόριζε τα 20 χλμ, επαναφέροντας σε ισχύ τις προηγούμενες διατάξεις.

Όμως κατά την ψηφοφορία, ο ίδιος ξανατροποποίησε τη διάταξη, που έλεγε πλέον ότι οι περιοχές θα χαρακτηρίζονται παραμεθόριες και προβληματικές με κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, προκειμένου να χορηγείται το επίδομα. Όταν τον ρώτησα γιατί υπαναχώρησε, με διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το Ν.Σερρών και ότι το έπραξε για να συμπεριλάβει και άλλες περιοχές στα σχετικά ευεργετήματα.

Στη συνέχεια στις 7 Ιουνίου του 2012 ο Υπηρεσιακός Υπουργός κ. Αποστολίδης με τη εγκύκλιό του στους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων τους καλεί να καθορίσουν τις περιοχές για τη χορήγηση του επιδόματος απομακρυσμένων και παραμεθόριων, περιλαμβάνοντας μεταξύ των όρων για την έκδοση της σχετικής Κ.Υ.Α, την απόσταση των 20 χλμ.

Ο κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης τόνισε στον Υπουργό κ. Μανιτάκη και τον Υφυπουργό κ. Βολουδάκη ότι με αυτή την εγκύκλιο και την τυχόν εφαρμογή της επιδεινώνονται τα ήδη υπάρχοντα τεράστια προβλήματα σε ολόκληρο το Νομό μας.

Δηλαδή σε μια περίοδο με δραματική μείωση εισοδημάτων, με την ανεργία να καλπάζει στο Ν. Σερρών πάνω από το 40%, με την χώρα και τον Νομό μας τελματωμένο στην ύφεση, στερούνται από τα τρία τέταρτα των εργαζομένων, χρήματα που θα έδιναν ανάσα στους ίδιους και τις οικογένειές τους, χρήματα που θα έπεφταν στην αγορά.

Και η εγκύκλιος αυτή έρχεται εν μέσω διακηρύξεων όλων των κομμάτων ότι μπαίνει τέρμα ακόμα και στην παραμικρή περικοπή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων.

Ο Βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης ζήτησε από τον κ. Υπουργό να ανακαλέσει την εγκύκλιο, αυτό δηλαδή που  είναι  πολιτικά και ηθικά ορθό.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα συντηρήσουμε στη συνείδηση των πολιτών, ένα κλίμα αναξιοπιστίας, που είναι το τελευταίο που χρειάζεται σήμερα η χώρα.

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μανιτάκης και ο Υφυπουργός κ. Βολουδάκης αφού άκουσαν με προσοχή το Βουλευτή κ. Θεόφιλο Λεονταρίδη, απάντησαν ότι θα εξετάσουν με δίκαιο τρόπο το μείζον αυτό ζήτημα σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες και θα υπάρχει συνεχής επαφή και ενημέρωση μέχρις ότου ληφθούν οι σχετικές  αποφάσεις.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει