Συνέντευξη του κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στην Εφημερίδα ”ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ”
Καλύτερη συνεργασία μεταξύ υπουργών, βουλευτών και κρατικών λειτουργών, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, ζητάει ο βουλευτής Σερρών της Ν.Δ. Θεόφιλος Λεονταρίδης σε συνέντευξη του στον «Ε.Τ.».
Ο κ. Λεονταρίδης παραδέχεται ότι υπάρχουν τομείς στους οποίους το κυβερνητικό έργο πρέπει να επιταχυνθεί, τονίζοντας ωστόσο ότι τα αποτελέσματα των μέτρων που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση «δεν είναι άμεσα ορατά», καθώς «τα συσσωρευμένα προβλήματα που άφησε το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζουν οπό τη μια μέρα στην άλλη».
Το μεγάλο στοίχημα της τετραετίας πιστεύει ότι θα δοθεί στη μάχη της καθημερινότητας. Δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι μόνο με σαρωτικές μεταρρυθμίσεις θα αισθανθεί ο κόσμος ότι κάτι άλλαξε στη ζωή του με τη νέα διακυβέρνηση. Διερμηνεύοντας τα μηνύματα που έχει από την περιφέρεια του τονίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει σύντομα να κάνει πράξη την προεκλογική της υπόσχεση για ανασυγκρότηση της υπαίθρου.
Θεωρεί, τέλος, την επιλογή του Κ. Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας έκφραση σύνεσης και ωριμότητας εκ μέρους του Κ. Καραμανλή.
<<Ε.Τ.>>: Είστε ικανοποιημένος με την πορεία και το έργο της κυβέρνησης ένα σχεδόν χρόνο μετά την εκλογή της ;
Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση με την συμπαράσταση της Κ.Ο. με σοβαρότητα και οργανωμένη προσπάθεια από την πρώτη στιγμή προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα τεράστια προβλήματα που συσσώρευσε η προηγούμενη κυβέρνηση και να εφαρμόσουν το πρόγραμμα για το οποίο μας ψήφισε ο Ελληνικός Λαός.
Ύστερα από μία επιτυχημένη προετοιμασία και άριστη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων δρομολογήσαμε σειρά μέτρων, με σημαντικά νομοσχέδια, για την οικονομική ανάπτυξη, την ανάπτυξη της περιφέρειας, μέσα από αλλαγές σημαντικών τομέων της Δημόσιας Διοίκησης.
Τα αποτελέσματα και τα οφέλη όμως αυτών των μέτρων δεν είναι ορατά άμεσα. Θα είμαι ικανοποιημένος όταν η κοινωνία, ως αποδέκτης του έργου που παράγει η Κυβέρνηση κρίνει θετικά τις προσπάθειες μας. Όμως τα συσσωρευμένα προβλήματα που άφησε η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζουν από την μία μέρα στην άλλη .
<<Ε.Τ.>>: Υπάρχουν τομείς στους οποίους το κυβερνητικό έργο δεν έχει προχωρήσει ;
Υπάρχει μία συνεχής και αδιάκοπη προσπάθεια να επιταχυνθεί το Κυβερνητικό έργο, να επιλυθούν χρόνια καθημερινά προβλήματα, να γίνουν αλλαγές σε σημαντικούς τομείς όπως η παιδεία, η υγεία, η Δημόσια Διοίκηση.
Είμαστε αποφασισμένοι με τη στήριξη της Κοινωνίας να συγκρουστούμε με καθεστωτικές νοοτροπίες και παράνομα συμφέροντα, για την εξυγίανση σε όλα τα επίπεδα.
Πιστεύω ότι χρειάζονται σαρωτικές αλλαγές στο πεδίο της καθημερινότητας του πολίτη και γρήγορα μάλιστα. Πρέπει ο κόσμος να αισθανθεί ότι άλλαξε αισθητά η ποιότητα της ζωής του. Χρειάζονται λοιπόν ταχύτερα βήματα και μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν την καθημερινότητά του, όπως άλλωστε είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά.
<<Ε.Τ.>>: Που οφείλονται κατά τη γνώμη σας, οι ενδοκυβερνητικές κόντρες η διαφωνίες που έχουν εκδηλωθεί;
Αν υπάρχουν κάποιες διαφωνίες ή διαφορετικές απόψεις για κάποια θέματα, αυτό δεν αποτελεί αρνητικό στοιχείο στην λειτουργία της Κυβέρνησης αρκεί να γίνεται διάλογος να υπάρχει συνεργασία και οι όποιες αποφάσεις να γίνονται σεβαστές από όλους.
Στο επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ Βουλευτών, Υπουργών και κρατικών λειτουργών επιβάλλεται να γίνουν ακόμη καλύτερα βήματα ώστε να μεγιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι Βουλευτές μεταφέρουν καθημερινά τα προβλήματα της κοινωνίας και η καλή συνεργασία μαζί τους έχει πάντα θετικά αποτελέσματα.
<<Ε.Τ.>>: ‘Ενας ανασχηματισμός θα βελτίωνε την απόδοση της κυβέρνησης ;
Όλοι οι πολιτικοί δίνουμε εξετάσεις καθημερινά και κρινόμαστε αυστηρά. Γιατί οι προσδοκίες της κοινωνίας είναι μεγάλες και ο πήχης έχει ανέβει ψηλά. Η αξιοσύνη του καθενός ενός ξεχωριστά συμβάλει στην συνολική αξιοσύνη της Κυβέρνησης. Όταν θα κλείσει ένας κύκλος έργου όλοι θα κριθούμε θετικά η αρνητικά.
Και τότε οι ενδεχόμενες αλλαγές θα στηριχθούν σε πραγματικά, σε αληθινά στοιχεία. Τα πρόσωπα που εφαρμόζουν την πολιτική μας έχουν πίστωση χρόνου και αξιολογούνται.
<<Ε.Τ.>>: Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις η καθημερινότητα του πολίτη δεν έχει βελτιωθεί αισθητά, ενώ η ακρίβεια παραμένει υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα . Τι δεν πήγε καλά ;
Το κρίσιμο διάστημα για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητα και της ακρίβειας είναι μπροστά μας.
Οι προσδοκίες της κοινωνίας από αυτήν την Κυβέρνηση είναι μεγάλες. Οι πολίτες θέλουν να αισθανθούν άμεσα βελτιώσεις σε τομείς που έχουν να κάνουν με το εισόδημα τους, την παιδεία, την υγεία, τη Δημόσια Διοίκηση .
Χρειάζονται Νομοθετικές ρυθμίσεις, εφαρμογή των νέων μέτρων και προπαντός αλλαγή νοοτροπίας.
<<Ε.Τ.>>: Ανήκετε στους βουλευτές που θεωρούν ότι το όνομα του Κάρολου Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας «ήταν απλώς μία λύση» η πιστεύετε ότι είναι και κάτι παραπάνω;
Ο Κώστας Καραμανλής απέδειξε ότι δεν παίζει με τους θεσμούς. Επέλεξε ένα πολιτικό πρόσωπο για την προεδρία της Δημοκρατίας, από τον κεντροαριστερό χώρο προτιμώντας την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να στηρίξει και πρόσωπο που ανήκει στον κεντροδεξιό χώρο. Κι ενώ ήταν σχεδόν βέβαιο ότι αν προκαλούσε εκλογές θα τις κέρδιζε, έδειξε σύνεση και ωριμότητα, αναζητώντας συναινετική λύση στο πρόσωπο του κ. Καρόλου Παπούλια.
«Αρχή άνδρα δείκνυσι» έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας. Απομένει λοιπόν ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να βαδίσει στα χνάρια ενός πολύ πετυχημένου και άξιου Προέδρου που διαδέχεται.
<<Ε.Τ.>>: Μήπως τελικά το κλίμα συναίνεσης σε όλα τα ζητήματα όπως π.χ. εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, έρευνα για τους εξοπλισμούς – παρεμποδίζει τις αλλαγές που περιμένει ο κόσμος από τη νέα διακυβέρνηση ;
Στόχος της πολιτικής μας είναι οι συναινετικές μεταρρυθμίσεις κι όχι οι κοινωνικές συγκρούσεις.
Με μετριοπάθεια, με κοινωνική σύνεση, με κυβερνητική αποτελεσματικότητα, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα εποχή για την οικονομία και για τη χώρα γενικότερα. Η αντιπολίτευση μπορεί αν θέλει να μένει προσκολλημένη στην πολιτική του παρελθόντος.
<<Ε.Τ.>>: Ποια είναι τα μηνύματα που έχετε από τον κόσμο στην περιφέρεια σας ; Ο απλός πολίτης έπαψε να γκρινιάζει ;
Εκλέγομαι σε μια αγροτική περιοχή και όλα αυτά τα χρόνια, μου κάνουν την εξαιρετική τιμή οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να με στηρίζουν.
Δημιούργησα στέρεες βάσεις, στις σχέσεις μου με τον κόσμο, λέγοντάς τους την αλήθεια και αυτό με βοηθά να αντιμετωπίζω δύσκολες καταστάσεις.
Δεν είναι γκρίνια όταν οι συμπατριώτες μου απαιτούν καλύτερο αγροτικό εισόδημα, περισσότερες ευκαιρίες δουλειάς, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, ένα κράτος κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Το μήνυμα που στείλαμε προεκλογικά για ανασυγκρότηση της υπαίθρου και ανάπτυξη της περιφέρειας αντηχεί στ’ αυτιά μας. Κι αυτό το μήνυμα πρέπει το επόμενο χρονικό διάστημα να το κάνουμε πράξη.