Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Συνέντευξη του κ.Θεόφιλου Λεονταρίδη στην Εφημερίδα ”Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ”

Συνέντευξη του κ.Θεόφιλου Λεονταρίδη στην Εφημερίδα ”Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ”

Για εγκατάλειψη και εμπαιγμό του κόσμου της Περιφέρειας κατηγορεί ανοιχτά την κυβέρνηση ο Βουλευτής Σερρών της Ν.Δ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, επισημαίνοντας πως όλοι βλέπουν κάθε ημέρα να περιθωριοποιούνται και να αισθάνονται αποκλεισμένοι από μια διαδικασία ανάπτυξης που παραμένει μόνο στα χαρτιά.

   Μιλώντας στη ‘’Χώρα της Κυριακής’’ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της υπαίθρου και στην αλλαγή οικονομικής πολιτικής.

     Επικαλείται μάλιστα τη ρήση του Κ. Καραμανλή ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να στηρίζεται σε ένα μεγάλο και άκρως παρεμβατικό κράτος, για να ξεκαθαρίσει πως χρειάζεται άμεση βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, γιατί μόνον έτσι θα μπορέσουν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να παράγονται προϊόντα με συγκριτικό πλεονέκτημα.

     Κατηγορεί επίσης το υπουργείο Γεωργίας για πολιτική νάρκωση, γιατί επέτρεψε να λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον των Ελληνικών Προϊόντων με την απουσία της ελληνικής εκπροσώπησης. Τέλος, ο κ. Λεονταρίδης χαρακτηρίζει ως μεγαλύτερο πρόβλημα για τις Σέρρες την ανεργία και δηλώνει πως μόνο με αλλαγή πολιτικής και εξουσίας θα μπορέσει ο νομός να αναπτυχθεί.

    Είστε άνθρωπος της Περιφέρειας και ακούτε από πρώτο χέρι ποια είναι τα παράπονα των κατοίκων της για την Κυβέρνηση του κ. Σημίτη. Βλέπουν στη Ν.Δ. το κόμμα που θα τους βγάλει από τα αδιέξοδα ή τους έχει κυριεύσει η απογοήτευση;

     Ο κόσμος βλέπει κάθε μέρα όλο και περισσότερο να περιθωριοποιείται  και να αισθάνεται αποκλεισμένος από μια διαδικασία ανάπτυξης που παραμένει μόνο στα χαρτιά. Τα προβλήματα της καθημερινότητας ταλαιπωρούν τον πολίτη.  Η ανασφάλεια των νοικοκυριών η οποία προκαλείται από την ανεργία και από την ανεπάρκεια της ποιότητας των δημοσίων αγαθών όπως η υγεία και η παιδεία, έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων.

     Και το πιο σημαντικό απ’ αυτά είναι ότι ο μέσος πολίτης της περιφέρειας δεν πιστεύει ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν στο άμεσο μέλλον. Παράλληλα  βλέπουμε ένα κλίμα απαξίωσης της πολιτικής ζωής διότι ο πολίτης της περιφέρειας αισθάνεται ξεκομμένος από τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο κέντρο. Αισθάνεται απογοητευμένος όταν βιώνει καθημερινά την ακρίβεια και η Κυβέρνηση των διαβεβαιώνει ότι ο πληθωρισμός μειώνεται.

     Η Ν.Δ., η Κυβέρνηση του αύριο, μεταφέρει ένα κλίμα αισιοδοξίας. Νέοι άνθρωποι με νέες ιδέες, μπορούμε να διασφαλίσουμε μια νέα προοπτική. Να κτίσουμε μια δυναμική Ελλάδα σε μια ισχυρή Ευρώπη. Να διασφαλίσουμε δυναμική και ισόρροπη ανάπτυξη παντού.  Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης την τελευταία διετία στο ερώτημα ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα τρέχοντα προβλήματα η συντριπτική πλειοψηφία εμπιστεύεται την Ν.Δ.

    Ποια θεωρείτε τα μεγαλύτερα εγκλήματα της Κυβέρνηση κυρίως όσον αφορά την ύπαιθρο;

    Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο εγκατάλειψης και ερήμωσης των  αγροτικών και οι ημιαστικών περιοχών.  Οι λόγοι σχετίζονται κύρια με την σημαντική πτώση του αγροτικού εισοδήματος και την έλλειψη βασικών υποδομών υγείας παιδείας κ.λ.π. στις περιοχές που προανέφερα.

    Σήμερα μετά από ένα μεγάλο αριθμό Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης κοινοτικών δράσεων  και άλλων ενισχύσεων για την υποστήριξη του αγροτικού εισοδήματος και του εκσυγχρονισμού των καλλιεργειών, βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματικότητα. Μου δίνεται την ευκαιρία  να εκφράσω σοβαρούς φόβους για την ίδια την υπόσταση πολλών περιοχών ακόμα και στο Νομό Σερρών μετά από 10 ή 20 χρόνια. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται  και από σωρεία στατιστικών στοιχείων τα οποία δείχνουν ότι η απόσταση μεταξύ του περιφερειακού κατά κεφαλή εισοδήματος  και αντίστοιχου των αστικών περιοχών διευρύνεται. Η διαχείριση των πόρων τα τελευταία χρόνια ήταν αναποτελεσματική λόγω έλλειψη ενός συνολικού αναπτυξιακού προγράμματος. Η πολιτική νάρκωση του Υπ. Γεωργίας είχε σαν αποτέλεσμα να λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον των ελληνικών προϊόντων με την απουσία της ελληνικής εκπροσώπησης. Το λάδι, το βαμβάκι, ο καπνός είναι λίγα μόνο από τα πολλά χαρακτηριστικά παραδείγματα που θα μπορούσα να σας αναφέρω και είναι ενδεικτικά της ανεπάρκεια της πολιτικής  ηγεσίας του Υπ. Γεωργίας.

    Νομίζω ότι θα συμφωνείτε πως η ακρίβεια και η ανεργία αποτελούν αναμφισβήτητα τα μεγαλύτερα προβλήματα της περιφέρειας. Πόσο εύκολο θα είναι για την Ν.Δ. να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά;

     Η ανεργία και η ακρίβεια μαστίζουν αυτή την εποχή το σύνολο της ελληνικής επικράτειας αναγορεύοντας την ελληνική οικονομία στην χειρότερη από άποψη μακροοικονομικών επιδόσεων στην Ε.Ε. Όσο και να ακούγεται περίεργο τόσο η ακρίβεια όσο και η ανεργία αποτελούν συμπτώματα του ίδιου προβλήματος αποτελούν διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος. Σήμερα η ελληνική οικονομία βρίσκεται μπροστά σε μια σημαντική μείωση του συνόλου της παραγωγικής δραστηριότητας και της ανταγωνιστικότητας. Επιπρόσθετα η μείωση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου και των ξένων άμεσων επενδύσεων που συντελείται στην ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια έχει σαν αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση της ελληνικής οικονομίας στα πλαίσια της Ε.Ε.

     Χρειάστηκε αρκετός καιρός για να κατανοήσουμε και στην Ελλάδα ότι ο μοναδικός τρόπος αύξησης του εισοδήματος και δημιουργίας μόνιμων και βιώσιμων θέσεων εργασίας είναι οι επενδύσεις. Θα αποτελούσε πολιτικό φαρισαϊσμό να σας έλεγα ότι ως δια μαγείας την επόμενη των εκλογών θα επιλυθούν τα δύο προηγούμενα προβλήματα. Ωστόσο μπορούν να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αναζωογόνηση της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικής δραστηριότητας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Καραμανλής είναι πολύ σαφής όταν λέει ότι οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί  να στηρίζεται σε ένα μεγάλο και άκρως παρεμβατικό κράτος. Χρειάζεται άμεση βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας να εξασφαλισθούν οι υφιστάμενες και να παράγονται προϊόντα με συγκριτικό πλεονέκτημα.

     Ποία είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός Σερρών;

     Υπάρχει σημαντική απόκλιση του επιπέδου οικονομικής ανάπτυξης του Νομού Σερρών με αυτό του μέσου όρου της πατρίδας μας.

     Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Ν. Σερρών ανέρχεται στο 84 % του αντίστοιχου μεγέθους σε επίπεδο χώρας. Η καταγεγραμμένη ανεργία στον νομό ανέρχεται πάνω από 15 %. Η αρνητική πορεία του αγροτικού τομέα μας οδηγεί σε μετεγκατάσταση ανέργων πλέον αγροτών στα αστικά κέντρα και σε εγκατάλειψη της υπαίθρου. Η έλλειψη ουσιαστικών κινήτρων (επενδυτικά κίνητρα) και η έλλειψη βασικών έργων υποδομής αποτελούν τροχοπέδηση στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και στους αγρότες να αναπτυχθούν. Στη σημερινή δυσμενή συγκυρία μόνο μια αλλαγή στρατηγικής και πολιτικής στην κατεύθυνση αναπτυξιακών κινήτρων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αναβάθμιση του αγροτικού τομέα στις κυβερνητικές προτεραιότητας μπορεί να αναστείλει την καθοδική πορεία του νομού και πιθανόν να οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει