Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Συντάξεις e-ΕΦΚΑ και πρώην Ο.Γ.Α.

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
τ. Αν. Υπουργός Εσωτερικών
Βουλευτής Ν.Σερρών

 

«Συντάξεις e-ΕΦΚΑ και πρώην Ο.Γ.Α.»

Την παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού ώστε να αναθεωρηθούν επί το ευμενέστερο οι προϋποθέσεις απονομής συντάξεων για εν δυνάμει συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ και του e-ΕΦΚΑ ζήτησε ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, Θεόφιλος Λεονταρίδης.

Με σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τη Βουλή των Ελλήνων, αφού επεσήμανε προς τον αρμόδιο υπουργό την ευαλωτότητα της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας, ο κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης απευθυνόμενος προς αυτόν, ζήτησε την αναθεώρηση προς τα πάνω των ορίων οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ και τον πρώην ΟΓΑ που είναι επιτρεπτά ώστε να απονεμηθεί σύνταξη, θέτοντας υπόψη του υπουργού ότι η τήρησή τους από τους εν δυνάμει συνταξιούχους είναι εξαιρετικά δυσχερής δεδομένων των συνθηκών εργασίας τους.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Θέμα: «Βελτίωση Προϋποθέσεων Συνταξιοδότησης Ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ και στον πρώην ΟΓΑ»

Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ευπαθών κοινωνικών ομάδων χρήζουν βελτίωσης, όχι μόνο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης – συνεπεία της υγειονομικής – που έπληξε ολόκληρη την εγχώρια οικονομία, αλλά ακριβώς επίσης λόγω της ιδιαιτερότητας που τις διακρίνει και δη της ευαλωτότητάς τους.

Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ και στον πρώην ΟΓΑ, αποτελούν διακριτή ευπαθή κοινωνική ομάδα που χρήζει περαιτέρω προστασίας από το κράτος.

Οι πρώτοι, με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, δικαιούνται σύνταξη μόνον εφόσον το συνολικά οφειλόμενο ποσό προς τον e-ΕΦΚΑ είναι μέχρι 20.000 ευρώ και προς τον πρώην Ο.Γ.Α 6.000 ευρώ.

Η τήρηση αυτών των ορίων όμως είναι εξαιρετικά δυσχερής όσον αφορά τους υπό συνταξιοδότηση αγρότες, λόγω της φύσης της εργασίας τους και του ευμετάβλητου, προς το δυσμενέστερο, των συνθηκών εκτέλεσής της που οφείλεται στην κλιματική κρίση. Αποτέλεσμα είναι η μείωση των εσόδων τους λόγω συχνότερων ζημιών και η συνεπακόλουθη αδυναμία τήρησης των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.

Πολλοί από αυτούς δε, οφείλουν ποσά που πλησιάζουν τα 10.000 ευρώ και αδυνατούν να καταβάλουν εφάπαξ 4.000 ευρώ, ώστε να εκπληρώσουν την τιθέμενη εκ του νόμου προϋπόθεση. Με τα μειωμένα τους έσοδα, προσπαθούν να αντεπεξέλθουν πρωτίστως στην επιβίωση των οικογενειών τους, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Ύστερα από τα παραπάνω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να επανεξετάσει τα όρια οφειλών στον πρώην ΟΓΑ και στον ΕΦΚΑ για εν δυνάμει συνταξιούχους αγρότες επί το ευμενέστερο;

 

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει