Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Σχετικά με την ένταξη Νέων Αγροτών στο Μέτρο 112 – Εγκατάσταση Νέων Αγροτών

 

ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
Βουλευτής Ν. Σερρών
ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ερώτηση

Προς: Την κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα:«Σχετικά με την ένταξη Νέων Αγροτών στο Μέτρο 112 – Εγκατάσταση Νέων Αγροτών»

 Στόχος του Μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Αγροτών» είναι η πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου με την εγκατάσταση νέων αγροτών, μέσω της παροχής κινήτρων, προκειμένου να διευκολυνθεί η αρχική τους εγκατάσταση και η διαρθρωτική προσαρμογή των εκμεταλλεύσεών τους, με την υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου.

Με βάση αυτό το Μέτρο, 7.500 νέοι αγρότες υπέβαλαν αιτήσεις για ένταξη. Μετά την εξέταση των αιτήσεων με τρόπο αντικειμενικό, ενεκρίθησαν περίπου 3.000 και για τους υπόλοιπους 4.500 η προηγούμενη κυβέρνηση με την υπ’ αριθμόν 11316/3.9.09 απόφαση του τέως Υπουργού  Αγροτικής Ανάπτυξης, είχε ανακοινώσει ότι θα χρηματοδοτηθούν.

(Αύξηση προϋπολογισμού Δημόσιας Δαπάνης του Μέτρου 112, από τα αρχικά 100 εκ. Ευρώ, σε 275 εκ. Ευρώ συνολικά)

Τα ονόματα με τα αποτελέσματα είχαν ανακοινωθεί από τα επίσημα sites των Περιφερειών και είχαν δημοσιευθεί στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο.

Και ενώ 4.500 αγροτικές οικογένειες περίμεναν το πριμ, τώρα μαθαίνουν ότι, όχι μόνο δε θα πάρουν χρήματα, αλλά ούτε καν έγκριση!

Θεωρούμε μεγάλη αδικία το παραπάνω γεγονός και τα προβλήματα από μια τέτοια απόφαση, θα είναι καταστρεπτικά για την αγροτική οικονομία ( και εν μέσω της οικονομικής κρίσης ) διότι:

  1. Οι περισσότεροι από τους υποψηφίους αναγκάσθηκαν να παραιτηθούν από μισθωτές υπηρεσίες ή να διακόψουν μικροεπιχειρήσεις που είχαν, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, λόγω της υποχρέωσης από τον κανονισμό να μην εργάζονται αλλού κατά την υποβολή του φακέλου.
  2. Αυτή τη στιγμή πολλοί από τους υποψηφίους δεν έχουν καμία ασφάλιση, διότι παραιτήθηκαν πριν συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα και ο ΟΓΑ δεν τους θεωρεί αγρότες χωρίς υπογεγραμμένη απόφαση ένταξης στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, ώστε να τους ασφαλίσει ( έγκυες γυναίκες, οικογένειες με κατά κανόνα μικρά παιδιά κ.λ.π.).
  3. Η επιχειρηματική ενασχόληση με τη γεωργία ήταν μια διέξοδος από την αναζήτηση εργασίας στα αστικά κέντρα ειδικά με την κρίση που έχει οδηγήσει στην μείωση των θέσεων εργασίας και ένα μεγάλο ποσοστό των νέων στην ανεργία.
  4. Οι υποψήφιοι έδωσαν χιλιάδες ευρώ για αγορά ζώων, μελισσών, ενοικίαση αγροτεμαχίων και συνεχίζουν να δίνουν μεγάλα ποσά για τροφές, λιπάσματα, φάρμακα χωρίς να έχουν την παραμικρή ενίσχυση.
  5. Ενημερώθηκαν από τις Περιφέρειες ότι είναι δικαιούχοι και είδαν τα ονόματά τους στις καταστάσεις που δημοσιεύτηκαν στον τύπο με τα χρήματα που δικαιούνται, με αποτέλεσμα αρκετοί να προχωρήσουν σε επενδύσεις χιλιάδων ευρώ για φυτεύσεις, εξοπλισμό κτλ. Τα οποία ήδη χρωστάνε στις τράπεζες, χωρίς ελπίδα να μπορέσουν να τα αποπληρώσουν σύντομα.
  6. Ο ισχυρισμός ότι υπάρχουν 100 εκ. Ευρώ δεν ευσταθεί, διότι η διαθέσιμη κατανομή για το πρόγραμμα Ν.Α., ήταν και είναι 300 εκ. Ευρώ και μπορούν να διατεθούν όλα- αν κάποιος το θέλει-. Εξάλλου, σε όλα τα κοινοτικά «πακέτα» έχουν γίνει αναπροσαρμογές και σίγουρα μπορούν να μεταφερθούν κονδύλια από δράσεις με μικρό ενδιαφέρον, για την Αγροτική Ανάπτυξη της χώρας.
  7. Με όλα αυτά, κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το Κράτος ( χώρια ότι υπάρχει και η πιθανότητα νομικής διεκδίκησης ).
  8. Η οικονομική κρίση, θα γίνει «θηλιά» για 4.500 νέους, αν δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Ερωτάστε  Κυρία  Υπουργέ

  1. Τι προτίθεστε να πράξετε για να επιλυθεί άμεσα το προαναφερόμενο πρόβλημα των 4.500 επιλαχόντων δικαιούχων του προγράμματος εγκατάστασης νέων αγροτών;
  2. Ποιος ο βαθμός προτεραιότητας της πολιτικής σας στον τομέα της στήριξης των νέων αγροτών και με ποιες ενέργειες αυτή τεκμηριώνεται;

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει