Σύσκεψη για τα προβλήματα πτηνοτροφίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Share:

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

Θέμα: «Σύσκεψη για τα προβλήματα πτηνοτροφίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»

 Σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έγινε χθες μετά από πρωτοβουλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη, με τον Υπουργό κ. Αλέξανδρο Κοντό στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πτηνοτρόφων Σερρών κ. Κιτάκης Παντελής, ο Πρόεδρος των Παραγωγών Κτηνοτρόφων Ελλάδος κ. Ζιώγας και ο Πρόεδρος Κεντρικής Κλαδικής Ένωσης Πτηνοτροφίας «Πτηνοτροφικής» κ. Μπαλτογιάννης για προβλήματα που απασχολούν τους πτηνοτρόφους.

Στην σύσκεψη συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πτηνοτρόφοι παραγωγοί, για να αποτραπεί η συρρίκνωση του κλάδου της πτηνοτροφίας που απασχολεί άμεσα χιλιάδες παραγωγούς και εργαζομένους. Δίνει εισόδημα και στηρίζει το οικονομικό και κοινωνικό ιστό σε εκτεταμένες γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας μας.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός αποδέχθηκες την εισήγηση του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη και των εκπροσώπων των πτηνοτρόφων, να εξετάσει την ενεργοποίηση Δράσης που αφορά την έγκριση, με ταχείες διαδικασίες, σχεδίων βελτίωσης πτηνοτροφίας κόστους μέχρι 50.000 € όπως έγινε με τα σχέδια βελτίωσης ζωικής παραγωγής.

Η εν λόγω δράση αφορά την ενίσχυση επενδύσεων συνολικού επιλέξιμου κόστους έως 50.000 € και απευθύνεται σε υπάρχουσες πτηνοτροφικές μονάδες, με απλοποίηση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών και χωρίς κόστος για τους πτηνοτρόφους επενδυτές, στοχεύοντας μεταξύ άλλων στην αναβάθμιση των παραγόμενων πτηνοτροφικών προϊόντων μέσα από τον εκσυγχρονισμό τους.

Επίσης ο Υπουργός κ. Αλέξανδρος Κοντός υποσχέθηκε ότι θα προτείνει στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών την παράταση της αποπληρωμής των εντόκων δανείων που δόθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για «ενίσχυση επανόρθωσης ζημιών που προκλήθηκαν από το έκτακτο γεγονός της νόσου των πτηνών» ως άτοκου δανείου και την παράταση της αποπληρωμής των άτοκων δανείων που ενεκρίθησαν για την «χορήγηση πιστωτικών διευκολύνσεων σε κτηνοπτηνοτροφικές  εκμεταλλεύσεις.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των πτηνοτρόφων και ο Βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, έθεσαν στον Υπουργό κ. Αλέξανδρο Κοντό το θέμα επιστροφής ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων στον κλάδο της πτηνοτροφίας, που είναι ένα δυσβάσταχτο κόστος, επειδή προσθέτει μεγάλη επιβάρυνση στο ήδη υπάρχον υψηλό κόστος παραγωγής. Επ΄ αυτού του προβλήματος ο Υπουργός πρότεινε να γίνει ειδική μελέτη για να υπάρξει κάποια αντικειμενική ελάφρυνση των πτηνοτρόφων καθώς ο κλάδος αυτός άδικα βρίσκεται εκτός Ε. Φ. Κ. καυσίμων.

Τέλος συζητήθηκε το θέμα της μείωσης της φορολογίας του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (Ε.Τ.Α.Κ.) για τις πτηνοτροφικές μονάδες και η τροποποίηση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης με αύξηση των διατεθειμένων πόρων για την πτηνοτροφία.

Previous Article

Υπεγράφη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και διαβιβάσθηκε προς όλες τις Δ.Ο.Υ του Ν. Σερρών το Επίδομα Παραμεθορίου

Next Article

Αποζημιώσεις για την μειωμένη παραγωγή στα αμύγδαλα, κεράσια κ.λ.π. και στα καπνά