ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. Ν. ΣΕΡΡΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σύσκεψη των Συντονιστών της Νέας Δημοκρατίας υπό την Προεδρία του Προέδρου κ. Κώστα Καραμανλή στην οποία συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, για την Αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Στην συνεδρίαση των Συντονιστών, του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου κ, Π. Παυλόπουλους, του Γενικού Γραμματέα κ. Δ. Σιούφα, του Τομεάρχη Γεωργίας κ. Ε. Μπασιάκου, του Αν, Τομεάρχη κ. Α. Κοντού και του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής κ. Ε. Μεϊμαράκη, υπό την Προεδρία του κ. Κώστα Καραμανλή, με θέμα την Αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην οποία συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, συζητήθηκαν τα προβλήματα των αγροτών, αλλά και η απροθυμία της Κυβέρνησης να ασχοληθεί επί της ουσίας με αυτά, κυρίως την περίοδο που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, τονίσθηκε ιδιαίτερα να γίνει η διαπραγμάτευση ταυτόχρονα για τα μεσογειακά προϊόντα (καπνός, βαμβάκι, λάδι, κλπ.), με εκείνη που γίνεται για τα προϊόντα που παράγουν οι βόρειες χώρες της Ε.Ε., ζήτημα που αφορά το 73% των ελληνικών προϊόντων.
Ακόμη, να ζητήσει η Ελληνική Κυβέρνηση την αύξηση του πλαφόν της εισοδηματικής ενίσχυσης προς τους αγρότες που σήμερα ορίζεται στα 5.000 ευρώ.
Ως γνωστόν, οι μεγάλες αλλαγές με την ενδιάμεση Αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής έχουν να κάνουν με την λεγόμενη αποσύνδεση των κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων από την παραγωγή αγροτικών προϊόντων.
Έτσι, από το 2004 και μετά, οι αγρότες δεν θα λαμβάνουν επιδοτήσεις ανάλογα με τον όγκο της παραγωγής τους τα ζώα τους ή τις εκτάσεις που καλλιεργούν, αλλά ένα ετήσιο ποσό (ενιαίο ποσό εκμετάλλευσης), που θα υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των ενισχύσεων που εισέπραξαν τα έτη 2000 – 2002.
Για την αντιμετώπιση των νέων ρυθμίσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που θα αλλάζουν τα σημερινά δεδομένα η Κυβέρνηση οφείλει και σε συνεργασία με άλλες νότιες χώρες, που πλήττονται και αντιδρούν στις προτάσεις, να επιδιώξει κάθε δυνατή βελτίωση των προτάσεων της Επιτροπής προς όφελος των Ελλήνων Γεωργοκτηνοτρόφων.