Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Τακτική Καταβολή Ειδικού Εποχιακού Επιδόματος και μείωση των Ενσήμων για όσους Εργάζονται Εποχιακά

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ
 
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Θέμα : Τακτική καταβολή ειδικού εποχιακού επιδόματος και μείωση των ενσήμων για το επίδομα ανεργίας για όσους εργάζονται σε εποχιακά εργοστάσια.

Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός εποχιακά απασχολουμένων εργατών σε μεταποιητικές Βιομηχανίες όπως εκκοκκιστήρια, ντοματοβιομηχανίες, ορυζόμυλους, κονσερβοποιία κ.λ.π. που εργάζονται τους θερινούς και Φθινοπωρινούς μήνες σ’ αυτά τα εργοστάσια σε αγροτικές ακριτικές περιοχές όπως ο Νομός Σερρών, με υψηλό ποσοστό ανεργίας Οι εργαζόμενοι αυτοί αδυνατούν να βρουν εργασία για τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου, πράγμα που έχει οδυνηρότατες οικονομικές συνέπειες τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειες τους.

Η τακτική καταβολή του ειδικού εποχιακού επιδόματος, όμοιου με αυτό που λαμβάνουν οι οικοδόμοι και οι καπνεργάτες, θα ανακούφιζε αυτή την οικονομικά ασθενέστερη τάξη των εργαζομένων. Ταυτόχρονα όπως όλοι γνωρίζουμε η φετινή χρονιά υπήρξε καταστροφική λόγω των παγετών , χαλαζοπτώσεων και των ακραίων γενικά καιρικών φαινομένων με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή και οι εργαζόμενοι σ’ αυτά τα εργοστάσια να μη καταφέρουν να συμπληρώσουν το όριο των 100 ημερομισθίων για να λάβουν το επίδομα ανεργίας. Για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης και (σης μεταχείρισης θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα από το κράτος με ανάλογη ρύθμιση για τους εργαζομένους αυτούς που για λόγους που προανέφερα δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για τη λήψη του επιδόματος ανεργίας.

Ερωτώνται οι Αρμόδιοι Υπουργοί

   1. Εάν προτίθενται να λάβουν άμεσα πρωτοβουλία για την τακτική χορήγηση του ειδικού εποχιακού επιδόματος στους εργαζομένους στα εποχιακά εργοστάσια με την υπαγωγή τους στις ευνοϊκές διατάξεις του άρθρου 22 του νόμου 1836/89

     2. Εάν προτίθενται να μειώσουν τον αριθμό των απαιτουμένων ημερομισθίων στο ήμισυ για να λάβουν το επίδομα ανεργίας και οι εργαζόμενοι στα εποχιακά εργοστάσια μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

 
 

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει