Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Τεράστιες καθυστερήσεις για το εφάπαξ χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής  Ν.Δ.  Ν. Σερρών
Αν. Τομεάρχης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων 
 
 

Αθήνα , 31 Μαρτίου 2011

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση

Προς : την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

 
Θέμα : «Τεράστιες καθυστερήσεις για το εφάπαξ χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων »
 

Το ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων ( ΤΠΔΥ) αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια , σοβαρά προβλήματα ,  λόγω των ταμειακών δυσχερειών που αντιμετωπίζει για την καταβολή του εφάπαξ των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων καθώς επίσης και πάρα πολλά είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και με τα επικουρικά και μετοχικά ταμεία .

Δυστυχώς το ταμείο δεν έχει τα απαιτούμενα χρήματα και σήμερα εκκρεμεί η τακτοποίηση της καταβολής του εφάπαξ για περισσότερους από 30.000 υπαλλήλους με το έλλειμμα του ταμείου Πρόνοιας να ανέρχεται στα 1,6 δις. ευρώ, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ασφαλισμένους , σε μια εποχή που η οικονομία έχει  «γονατίσει»  και η κρίση πλήττει τα νοικοκυριά .

Τόσο το Υπουργείο όσο και η Κυβέρνηση είναι ενήμεροι για το πρόβλημα , αλλά δυστυχώς δεν έχουν προβεί μέχρι σήμερα στις απαραίτητες ενέργειες ,  για να καταφέρουν να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο και να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους που αναμένουν να πάρουν τα χρήματά τους .

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων , οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση έφτασαν συνολικά μέσα στο 2010 τις 37.000 από 16.000 που ήταν στο τέλος του 2009 . Την πρωτιά στις αποχωρήσεις από το Δημόσιο έχουν οι εκπαιδευτικοί με 11.000 αιτήσεις και εργαζόμενοι στην υγεία με 6.000 αποχωρήσεις .

Είναι γεγονός ότι προκαλεί πανικό και ανησυχία η φήμη για τις νέες μαζικές αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων , καθώς υπολογίζεται ότι πολλές δεκάδες χιλιάδες  έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και αν αποφασίσουν να βγουν μαζικά στη σύνταξη θα καταρρεύσουν τα ασφαλιστικά ταμεία . Μία μαζική φυγή από το Δημόσιο θα ανοίξει μια νέα  μαύρη « τρύπα » 2 δις – 4 δις ευρώ το χρόνο .

Κατόπιν αυτών και με δεδομένο ότι το ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) αιμορραγεί τα τελευταία χρόνια και δίνει μάχες για την καταβολή  συντάξεων και άλλων  παροχών στους ασφαλισμένους και δεδομένου ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί με το σοβαρό πρόβλημα της καταβολής του εφάπαξ και να δώσει όχι ευκαιριακές αλλά αποτελεσματικές λύσεις με μακροχρόνιο σχεδιασμό .

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός :

1)     Προτίθεται να προβεί σε άμεσες ενέργειες για να καταφέρει να εξέλθει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) από το οικονομικό του αδιέξοδο και να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή του για καταβολή 37.000 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων που εκκρεμούν ;

2)     Έχει επεξεργαστεί η ηγεσία του Υπουργείου προτάσεις για την επίλυση  των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Ταμείο ;

3)     Εάν ναι , σε ποια συμπεράσματα και μέτρα έχει καταλήξει ;

 
Ο Ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει