Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Ν. Σερρών Ν.Δ.
Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας
Αθήνα, 24 Ιουνίου 2010
Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου
Θέμα : ‘’Χαριστική διευθέτηση δανειακών υποχρεώσεων της Eλληνικής Βιομηχανίας Oχημάτων (ΕΛΒΟ) ‘’
Σύμφωνα, με έγκυρες πληροφορίες η ΕΛΒΟ είχε δανεική υποχρέωση ύψους 23 εκατομμυρίων ευρώ, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, προς τράπεζα του εξωτερικού η οποία έληγε το Α΄ δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου 2010. Πριν την λήξη του δανείου η Διοίκηση της εταιρείας προσπάθησε να επιτύχει παράταση πλην όμως η τράπεζα του εξωτερικού αρνήθηκε και δήλωσε ότι επιθυμεί την εξόφληση του δανείου. Κατόπιν τούτου η Διοίκηση της εταιρείας απευθύνθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών ζητώντας να διερευνήσει τη δυνατότητα λήψεως ισόποσου δανείου από Ελληνική τράπεζα, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου με το οποίο θα εξοφλούσε την τράπεζα του εξωτερικού.
Επειδή όπως έγινε γνωστό, αντί το Υπουργείο Οικονομικών να διερευνήσει τη δυνατότητα λήψεως άλλου δανείου πλήρωσε με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου το δάνειο των 23 εκατομμυρίων ευρώ της ΕΛΒΟ στην τράπεζα του εξωτερικού.
Επειδή η κατάσταση της εταιρείας ΕΛΒΟ μετά από συνεχή επιδείνωση έφτασε φέτος στο σημείο που επιβάλει ο νόμος «περί Α.Ε.» δηλαδή λήψη μέτρων εκ μέρους των μετόχων, αφού τα «ίδια» της εταιρείας κατά τον ισολογισμό του 2009 έπεσαν κάτω από το μισό του κατατεθειμένου μετοχικού κεφαλαίου και μάλιστα έφτασαν να έχουν αρνητικό πρόσημο.
Επειδή κατά την φετινή τακτική γενική συνέλευση κλήθηκαν οι μέτοχοι να λάβουν μέτρα για τη διάσωση της εταιρείας, τα οποία στην ουσία θα τα καθόριζε το Υπουργείο Οικονομικών ως κάτοχος του 51% των μετοχών και των ψήφων. Και επειδή το πλέον πρόσφορο μέτρο θα ήταν η γενναία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ώστε να εισρεύσει ρευστό με παράλληλη εξασφάλιση εργασίας .
Επειδή αντί της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε περιέργως την «αναδιάρθρωση της εταιρείας» χωρίς οικονομοτεχνικά κριτήρια, παραβλέποντας ότι αν επιλεγόταν η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το Υπουργείο Οικονομικών θα μετοχοποιούσε τα 23 εκατομμύρια ευρώ που πλήρωσε για το δάνειο και θα ανάγκαζε εκ των πραγμάτων, τους άλλους κύριους μετόχους (Όμιλος Μυτιληναίου 43%, Όμιλος Λαϊνόπουλου 6%) να συνεισφέρουν το αναλογούν σε αυτούς ποσό που ξεπερνά τα 22 εκατομμύρια ευρώ.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Αν γνώριζε ότι με τη θέση που πήρε το Υπουργείο Οικονομικών κατά τη γενική συνέλευση της ΕΛΒΟ, ουσιαστικά «χάρισε» στον Όμιλο Μυτιληναίου και Όμιλο Λαϊνόπουλου το ποσό των 22 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ στερώντας από την εταιρεία τα πολύτιμα αυτά κεφάλαια που τόσο μεγάλη ανάγκη τα είχε;
2. Βάση ποιας διαδικασίας το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να καλύψει με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου την δανειακή υποχρέωση της ΕΛΒΟ προς την τράπεζα του εξωτερικού και δεν διερεύνησε την δυνατότητα να λάβει η εταιρεία ισόποσο δάνειο από Ελληνική τράπεζα με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Θεόφιλος Λεονταρίδης