Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Μέτρα για την επιστροφή των ελληνικών επιχειρήσεων από τις χώρες των Βαλκανίων

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Ν.Δ  Ν. Σερρών

Αθήνα ,  21 Μαρτίου  2012

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τους κ. Υπουργούς

1)  Οικονομικών

2)  Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Θέμα : «Μέτρα για την επιστροφή των ελληνικών επιχειρήσεων από τις χώρες των Βαλκανίων»

Η πολιτική που ακολουθήθηκε επί δύο και πλέον έτη στο θέμα της ανάπτυξης, ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη. Ο ελληνικός λαός, με πρόσχημα την σωτηρία του από μια χρεοκοπία που άκουγε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κλήθηκε να κάνει υπέρμετρες για τις δυνάμεις του θυσίες. Από την άλλη, δεν λήφθηκε κανένα ουσιαστικό και αποτελεσματικό μέτρο ανάπτυξης για την τόνωση της αγοράς, την μείωση της ανεργίας, την ευελιξία στην δυνατότητα ίδρυσης επιχειρήσεων και την αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να διακόψουν την λειτουργία τους, λόγω των μέτρων που λήφθηκαν. Πολλές όμως επιχειρήσεις, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, αναγκάστηκαν να μεταφέρουν την έδρα τους σε άλλες χώρες των Βαλκανίων. Το τελευταίο έτος μάλιστα, δικηγορικά γραφεία από την Βουλγαρία αναλαμβάνουν την μεταφορά της έδρας μιας επιχείρησης από την Ελλάδα στην Βουλγαρία, διαφημίζοντας την δραστηριότητα τους αυτή με διαρκείς τοποθετήσεις διαφημιστικών πινακίδων στην πόλη των Σερρών. Δεν μπορώ να θεωρήσω τυχαία αυτή την κίνηση, την στιγμή που παρατηρήθηκε τα τελευταία έτη συνεχής μεταφορά επιχειρήσεων από τον Νομό Σερρών σε άλλες βαλκανικές χώρες.

Η μεταφορά των επιχειρήσεων αυτών όμως σε άλλη χώρα, ζημίωσε πολλαπλώς την εθνική οικονομία. Μειώθηκε η παραγωγικότητα της χώρας, μειώθηκαν τα έσοδα από την είσπραξη φόρων και Φ.Π.Α, μειώθηκαν οι καταβαλλόμενες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία σε μια εποχή που όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας παρουσιάζουν προβλήματα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους, επιπροσθέτως δε, εκτινάχθηκε η ανεργία σε πρωτοφανή επίπεδα.

 Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση (φορολογικά ή άλλα) και ποια επενδυτικά κίνητρα σχεδιάζει να δώσει στις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν μεταφέρει την έδρα τους σε χώρες των Βαλκανίων, ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
  2. Αν θα υπάρξει κάποιο ειδικό και πιο ευνοϊκό καθεστώς για τις επιχειρήσεις αυτές, σε περίπτωση που κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα αποφασίσουν να δραστηριοποιηθούν στους παραμεθόριους νομούς της Βορείου Ελλάδος, όπως είναι και ο Νομός Σερρών, ή σε άλλους παραμεθόριους νομούς.

   

Ο Ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει