Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640

Ο Νομός μας

Από τη σελίδα αυτή θα προσπαθήσω με λίγα λόγια να σας περιηγήσω και στο πανέμορφο τόπο που ονομάζεται Νομός Σερρών, ένας νομός με καταπληκτική ιστορία που ξεκινά από τους Μυθικούς χρόνους και που μέσα από μία μακραίωνη διαδρομή, η οποία αριθμεί τις περιόδους: Αρχαϊκή, Ελληνιστική, Ρωμαϊκή, Βυζαντινή, Τουρκοκρατία, Επανάσταση του 1821, Μακεδονικός Αγώνας, Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α΄και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, φθάνει μέχρι σήμερα αποτελώντας ένα πολύ βασικό πυρήνα της οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της χώρας μας αλλά και την είσοδο της Ελλάδας για τα βόρεια και ανατολικά κράτη της Ευρώπης.

Ο Νομός Σερρών αποτελεί πράγματι ένα στολίδι βόρεια της χώρας : Η φήμη των μνημείων , αξιοθέατων και των περιοχών με ιδιαίτερη ομορφιά έχουν ξεπεράσει τα όρια του Νομού.

Η Αμφίπολη είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα. Στον αρχαιολογικό της χώρο υπάρχει και ο «Λέων της Αμφίπολης» , ενώ ο επισκέπτης του, εντυπωσιάζεται από τα εναπομείναντα λαμπρά δείγματα ενός σπουδαίου παρελθόντος, ενώ στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης μπορεί να δει και να θαυμάσει, υποδειγματικά παρουσιαζόμενα, νομίσματα και επιγραφές καθώς και σπάνια ευρήματα του συνόλου της ιστορικής διαδρομής της αρχαίας πόλης.

Διαφορετικής ομορφιάς και ιδιαίτερου κάλλους είναι και το Σπήλαιο της Αλιστράτης, ένα από τα ωραιότερα σπήλαια της Ελλάδας, με φανταστικό σε ομορφιά και πλούτο διάκοσμο, που αποτελεί ένα θαύμα της φύσης με τη δημιουργία των στολισμών και των σχηματισμών από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Σε απόσταση μικρή από το τουριστικά άψογα αξιοποιημένο σπήλαιο βρίσκεται το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη μήκους 15 χλμ και βάθους, σε μερικά του σημεία, που φτάνει τα 80 με 100 μέτρα. Το Φαράγγι ξεκινά από τα όρια του δημοτικού διαμερίσματος της Συμβολής και τερματίζει θεαματικά στην πεντάτοξη πέτρινη γέφυρα της Αγγίστας. Κατά μήκος της ροής του ποταμού, που σχηματίζει “μαιάνδρους” και προσφέρεται για “ράφτινγκ”, Φαράγγι του ποταμού Αγγίτηυπάρχουν στις βραχώδεις πλαγιές του φαραγγιού μικρά και μεγάλα σπήλαια, τα οποία
κάποτε πρόσφεραν προστασία σε μικρές προφανώς ανθρώπινες κοινότητες την ύπαρξη των οποίων μαρτυρούν τα βραχογραφήματα, έργα του 5ου – 6ου μ.Χ. αιώνα που παριστάνουν διάφορα ζώα, όπως π.χ. ελάφια και καμήλες, καθώς και σκηνές του καθημερινού βίου.

Επιβλητικός και ιστορικός είναι και ο Πύργος του Ορέστη που βρίσκεται στο λόφο του Κουλά και που μαρτυρά την πολύχρονη παρουσία του στο πέρασμα των χρόνων .Πύργος του Ορέστη

Με ποια λόγια να περιγράψω τη Λίμνη Κερκίνης, ένα από τους σημαντικότερουςυδροβιότοπους της Ευρώπης που προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar, την Ελληνική Νομοθεσία και την Οδηγία της Ε.Ο.Κ. 79/409, με μία αξιοθαύμαστη πανίδα και χλωρίδα , ένα θαύμα της φύσης , της οποίας άλλα φυτά επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού ( πλευστόφυτα) και άλλα είναι ριζωμένα στο βυθό και τα οποία αναπτύσσονται μέσα στο νερό η στην επιφάνεια της ( νούφαρα , ποταμογείτονες).Λίμνη Κερκίνης

Στην ευρύτερη περιοχή της υπάρχουν πολλά είδη θηλαστικών , αρκετά από τα οποία είναι απειλούμενα ( Βίδρα , Ζαρκάδι, Τσακάλι , Λύκος ) , αρκετά αμφίβια και ερπετά , περίπου 30 ειδών ψαριών όπως ο κυπρίνος (γριβάδι), το χέλι, η πεταλούδα, ο γουλιανός κλπ., ενώ καταγράφηκαν περί τα 300 και πλέον είδη πουλιών, πολλά εκ των οποίον θεωρούνται προστατευόμενα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα άκρα του παρυδάτιου δάσους ζει ο μεγαλύτερος αριθμός βουβαλιών στην Ελλάδα. Πολλές οι αξίες της λίμνης Κερκίνης : αντιπλημμυρική , αρδευτική , αλιευτική , εκπαιδευτική , αναψυχής , επιστημονική και βιοποικιλότητας .

Και τι να πρωτοπεί κανείς και για τον γήινο παράδεισο , το δάσος του Λαϊλιά, τον σπουδαιότερο δασικό πνεύμονα του νομού Σερρών και τον σημαντικότερο τόπο αναψυχής των Σερραίων, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα των βουνών της Βρόντους και είναι εκτάσεως περίπου 33,000 στρεμμάτων, το οποίο δάσος αποτελείται, κυρίως, από δασική πεύκη και οξιά ( με ψηλότερη κορυφή τα 1850 «Αλή Μπαμπάς» ). Ο επισκέπτης του Λαϊλιά, εντυπωσιάζεται από την πλούσια χλωρίδα του, στην οποία έχουν καταγραφεί 515 είδη, από τα οποία τα 345 είναι πολυετή ποώδη, τα 44 θάμνοι ή δενδρύλλια, τα 22 δέντρα και τα 104 μονοετή είδη, ενώ είκοσι και μία ποικιλίες φυτών και κατώτερες φυτικές μονάδες, από τη χλωρίδα του δάσους, είναι μοναδικές, μερικές σε ολόκληρη την Ελλάδα και κάποιες στο βορειοελλαδικό χώρο.
Το δάσος του Λαϊλιά αποτελεί ένα σπάνιο παράδειγμα αρμονίας άγριου τοπίου και θαυμαστής ομορφιάς της φύσης : πανύψηλα δέντρα , απότομες χαράδρες , απόκρημνοι και τεράστιοι βράχοι δεν είναι δυνατόν να μη σαγηνεύσουν πραγματικά τους λάτρεις του βουνού και της υπαίθρου.

Το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά είναι ένα από τα αξιολογώτερα κέντρα της Ελλάδος και χαρακτηρίζεται από πολύ καλή χιόνωση που διαρκεί περί τους 4 μήνες ενώ κάθε χρόνο πραγματοποιούνται αγώνες καταβάσεων και δρόμου αντοχής. Από το 1980 στη θέση «Κατιμέρια» υπάρχει το Σαλέ του Ορειβατικού Συλλόγου που, εκτός από την υψηλής ποιότητας προσφορά υπηρεσιών στους χιλιάδες εκδρομείς, υποστηρίζει, μία ελεγχόμενη πίστα καταβάσεων μήκους 1.000 μ, που εξυπηρετείται με αναβατήρα Ski Lift μήκους 900μ. και δυνατότητα ανάβασης στην κορυφή του Αλή Μπαμπά 800μ. χιονοδρόμων την ώρα.
Στον Λαϊλιά, για τους extreme χιονοδρόμους, λειτουργoύv ανάλογες των δυνατοτήτων τους πίστες, ενώ η πίστα για τους αθλητές του διάθλου θεωρείται μια από τις καλύτερες της Ελλάδος.

Στο Νομό Σερρών υπάρχουν τρεις φυσικές ιαματικές υδροθεραπευτικές πηγές (η ιαματική Πηγή Σιδηροκάστρου, τα Λουτρά Θερμών Νιγρίτας και η ιαματική πηγή του Αγκίστρου) με θεραπευτικές ενδείξεις για ρευματοπάθειες και αρθροπάθειες, αρθρίτιδες, δερματοπάθειες, γυναικολογικές παθήσεις, σπονδυλοαρθρίτιδες, δισκοπάθειες, μυαλγίες, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες και γενικές παθήσεις των αρθρώσεων.

Επίσης όποιος επισκέπτεται τον νομό Σερρών θα πρέπει να κάνει και μία περιήγηση από τον Αγ. Ιωάννη , την Χρυσοπηγή και την κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων και να θαυμάσει και τις εκεί φυσικές ομορφιές.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει