Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

15 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου. Ομιλία μου στη Βουλή.

Λεονταρίδης Θεόφιλος
τ. Αν. Υπουργός Εσωτερικών
Βουλευτής Ν.Σερρών

15 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου .

Ομιλία μου στη Βουλή

Καθήκον όλων μας αποτελεί , η ανάγκη ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας στο πλαίσιο της οργάνωσης Εθνικού Συστήματος Υγείας και της θωράκισης των δομών που θα βοηθήσουν τους πάσχοντες, τους γονείς και νοσηλευτές, από τη μάστιγα του παιδικού καρκίνου.

Στον καρκίνο η έγκαιρη διάγνωση, είναι, πρωταρχικής σημασίας.

Θα πρέπει, λοιπόν, να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση, για να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο και τη σωστή ενημέρωση των παιδιών, ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία.

Στη χώρα μας περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία.

Ο παιδικός καρκίνος δεν είναι προβλέψιμος, αλλά θεραπεύεται κατά 80% στη χώρα μας. Η μεγάλη μάχη που δίνεται αφορά την κοινότητα των δωρητών μυελού των οστών, όπου η χώρα μας είναι πολύ πίσω.

Ο μεγάλος στόχος όλων μας, είναι, να διπλασιάσουμε το ποσοστό των εθελοντών.

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία Ενιαίου Μητρώου Νεοπλασιών παιδικής και εφηβικής ηλικίας, έχει τεράστια σημασία. Αυτό σημαίνει, ότι η πολιτεία θα ενισχύσει ουσιαστικά την πολιτική πρόληψης, παρακολούθησης και καταπολέμησης του παιδικού καρκίνου, με τρόπο συστηματικό.

Τα παιδιά που νοσούν από καρκίνο θα πρέπει να νοσηλεύονται σε Γενικά Παιδιατρικά Ογκολογικά Τμήματα, με το κατάλληλο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, καθώς και με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ώστε να τα ενισχύσουν σε ψυχολογικό επίπεδο. Ο στόχος δεν είναι μόνο η θεραπεία, αλλά και η ποιότητα ζωής, καθώς και η ψυχική ευεξία.

Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη σωστή ιατρική φροντίδα για θεραπεία, ανεξάρτητα από την εθνική ή οικονομική ή κοινωνική τους κατάσταση.

Ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας κατά τη θεραπεία και την εξέλιξή της, αφορά την ενημέρωση, την ψυχολογική υποστήριξη και βέβαια, την καλύτερη δυνατή θεραπευτική αντιμετώπιση και νοσηλεία, με την οποία μπορούν να παράγουν μετά από σωστή κατάρτιση, την ενημέρωση του παιδιού και της οικογένειας σε ζητήματα της νόσου.

Επιπλέον, η στήριξη και η ενημέρωση είναι αναγκαίο να είναι ουσιαστική και αποτελεσματική κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά και μετέπειτα, με τρόπο, ώστε να απαλύνουν τις επιπτώσεις και να παρέχουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα υγειών, ασθενών και συγγενών, είναι αναγκαία για την εξάλειψη …των αποτελεσμάτων, εξαιτίας της ….και αποτελεί βασικό άξονα για την εφαρμογή μεθόδων πρόληψης.

Καταλυτικό ρόλο της ενημέρωσης και πρόληψης έχουν οι επαγγελματίες υγείας, καθώς και η πολιτεία.

Επομένως, υπάρχει ανάγκη για καλύτερη ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα, από τους ασθενείς και τους συγγενείς, μέχρι την κοινωνία και τους κρατικούς φορείς, οι οποίοι μπορούν έπειτα με τη σειρά τους να συμβάλλουν στην πρόληψη, όσο αυτό είναι δυνατό.

Η ενημέρωση, πρέπει να γίνει μέρος της κρατικής μέριμνας και όχι να είναι ευθύνη μόνο των συλλόγων μεμονωμένα.

Είναι αναγκαία και επιβεβλημένη , η επιπλέον χρηματοδότηση από την πολιτεία , για να στηρίξει το έργο των συλλόγων και των γονέων.

Οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου, έχοντας χρέος απέναντι στα παιδιά, τους γονείς και την κοινωνία μας.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει